Klein houden

Serie: Geestelijke confrontatie #4 

“Kom, laten wij er verstandig tegen optreden, anders zal het talrijk worden en, mocht het zijn dat er een oorlog uitbreekt, dan zal het zich ook bij onze vijanden aansluiten, tegen ons strijden en uit het land wegtrekken.” (Exodus 1:10 – HSV) 

“Laten we verstandig handelen en voorkomen dat dit volk nog groter wordt. Want stel dat er oorlog uitbreekt en zij zich aansluiten bij onze vijanden, de strijd tegen ons aanbinden en uit het land wegtrekken!’” (Exodus 1:10 – NBV21) 

Heel veel dingen die je in de Bijbel leest lijken niet zo heel veel te maken te hebben met de geestelijke confrontatie tussen God en de duivel. Sterker nog, sommige dingen kun je verstandelijk echt wel behoorlijk beredeneren. Neem nu de situatie van Israël in Egypte. Nu is de kans groot dat jij en ik partij trekken voor Israël, maar als je gewoon als een neutrale toeschouwer kijkt naar wat er in Egypte gebeurde, dan is het allemaal niet eens zo heel erg vreemd Want wat moet je met een stel vreemdelingen in je land die alleen maar meer worden. Als je alleen al in ons eigen land de mening hoort over asielzoekers en hoe daar soms op gereageerd wordt, dan is wat er in Egypte gebeurt niet eens zo vreemd. 

Het volkje van Jakob stelde natuurlijk in eerste instantie helemaal niet zo heel veel voor. Iets van zeventig mensen, daar wordt niemand bang van en al helemaal niet omdat Jozef de Egyptenaren had gered van een hongersnood. Zolang de farao leefde die Jozef had gekend was er niet zo heel veel aan de hand geweest. Maar ondertussen gebeurt er op  de achtergrond wel van alles. Dat ontdek je als je even kijkt naar wat Israël voor een volk is. 

Na Babel had God gekozen om met een eigen volk verder te gaan. Er was maar een manier om er voor te zorgen dat de belofte van de Messias mogelijk zou blijven en dat lukte niet door de mensheid maar zijn gang te laten gaan, dat ging keer op keer mis en God heeft toen gekozen om een eigen volk te creëren. Hij begon daarmee vanaf Abraham en uiteindelijk waren die zeventig mensen die uiteindelijk in Egypte kwamen het gevolg van de keuzes die God maakte. Die zeventig mensen die toen in Egypte kwamen was eigenlijk een volk dat de schat van God bewaarde. Uit die groep zou uiteindelijk de Messias geboren worden. In de belofte droegen zijn de Redder van de wereld met zich mee. 

Wat doe je dan als tegenstander van God? Je wilt uiteindelijk er dan voor zorgen dat dit volk van God niet blijft bestaan. Besef even dat dit de enige manier is voor satan om zijn ondergang te voorkomen, dan besef je ook wat er op de achtergrond speelt. En zoals satan alle keren de mensheid inzet om te gebruiken voor zijn plannen, zo doet hij dat ook hier. Israël als volk uitschakelen en laten verdwijnen is de beste oplossing die hij kan bedenken. En op die manier gebruikt hij farao om Israël te onderdrukken. Een nieuwe farao, die Jozef niet had gekend, komt aan de macht en hij wordt bang. Angst is een middel dat satan altijd weer gebruikt. En door angst geleidt gaat deze farao Israël onderdrukken. Ze worden te groot en hij is bang dat ze ooit oorlog gaan voeren en wat doet hij? Hij maakt er een slavenvolk van. 

Hard werken en nog harder werken, tactiek van de duisternis. Minder tijd, meer stenen, daar loopt het straks op uit. Vooral het volk zien klein te houden en hun bestaansrecht ontnemen. Een slaaf had geen bestaansrecht. Geestelijk doet hij het op dezelfde manier. Hoe meer jij moet doen om te voldoen, hoe kleiner je blijft en hoe meer dat je een slaaf bent, hoe minder heb je nog bestaansrecht. Het is een streek van de duisternis in de geestelijke confrontatie. Stel je voor dat jij een krachtige discipel zou worden, dan ben je een gevaar. Maar als je dwars door alles heen blijft die je in Christus bent, dan zal hetzelfde gebeuren als bij Israël: Hoe meer onderdrukking hoe meer het volk groeide. 

Gebed: Heer, ik dank U voor inzichten zoals in de geschiedenis van Israël. Alles deed satan eraan om Uw komst tegen te houden en nu om Uw Naam te laten verdwijnen, maar ik bid U om macht en kracht om hem tegen te staan in mijn leven.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Podcast kanaal Eindeloos gelukkig

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Nieuwe artikelen

28 september 2023
03 februari 2023
27 januari 2023

Spreekbeurten Theo de Koning

03 dec 2023
10:00 - 11:30
Vuren, Gereformeerde Kerk
10 dec 2023
10:00 - 11:30
H.I. Ambacht, VEG
17 dec 2023
10:00 - 11:30
Montfoort, Protestantse gemeente
24 dec 2023
10:00 - 11:30
's Gravendeel, Hervormde gemeente
31 dec 2023
09:30 - 11:00
Piershil, Hervormde gemeente

Preekrooster 2023-2025

Voor preekregelaars is het preekrooster 2023-2025 van Theo de Koning ter inzage beschikbaar via deze link.

Theo denkt

Ikea-kast

Ik zal het gelijk maar zeggen: De combinatie van een bepaalde vorm van eigenwijsheid en onhandigheid zorgt wel eens voor wat uitdagingen. Je hebt twee categorieën mensen: De ene categorie leest gebruiksaanwijzingen, montagetekeningen en handleidingen, de andere categorie doet dat niet en begint gewoon. Met als gevolg dat die laatste categorie mensen halverwege toch vaak maar wel even de handleiding erbij pakt, of na lange tijd tot de conclusie komt dat er meer mogelijk is met een apparaat dan hij eigenlijk wist. Het zal je niet verbazen dat ik bij die laatste categorie mensen behoor. Dan schiet je toch gelijk lekker op?

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2023 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu