Je naaste liefhebben en je beloning

Thema: Die naaste van je…

“Niemand heeft ooit God gezien. Als wij elkaar liefhebben, blijft God in ons en is Zijn liefde in ons volmaakt geworden.” (1 Johannes 4:12)

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar iets in ons blijft heel vaak de vraag stellen: Wat levert het mij op? Dat is eigenlijk natuurlijk een verschrikkelijk egoïstische vraag. Je moet je naaste liefhebben en dan vraag je gelijk: “Maar wat levert het dan op”. Nou, als je je naaste op dezelfde manier liefhebt, zoals Jezus jou liefheeft, dan kun je natuurlijk die vraag helemaal niet stellen. Al kost het je je leven, dan nog zou je moeten liefhebben. Tenminste, dan neem je Jezus’ woorden heel letterlijk. Dus die vraag wat het je oplevert zit wat op het randje. Of toch niet helemaal?

Nou ja, omdat Jezus de diepste weg is gegaan heeft Hij de Naam boven elke naam gekregen. Dus het heeft wel degelijk een positief vervolg. Je zou dat ook een beloning mogen noemen. Dat is niet het doel, maar het woord beloning komen we toch wel vaak tegen. Volharding en de overwinning op de loopbaan is er natuurlijk ook al zo eentje. Dus misschien toch maar even proberen om antwoord te krijgen op die vraag wat liefhebben van je naaste je oplevert.

In een hoofdstuk in de eerste brief van Johannes staat een van de belangrijkste teksten in de Bijbel: “God is liefde”. God liefde is geopenbaard in Jezus Christus en door die liefde krijgen wij de opdracht om onze naaste ook zo lief te hebben. Alleen gaat Johannes in deze brief precies die ene stap verder over wat dat dan het gevolg is. Hij zegt dit: “Niemand heeft ooit God gezien. Als wij elkaar liefhebben, blijft God in ons en Zijn liefde is in ons volmaakt geworden”.

Vind je dat niet een prachtige tekst? Ik krijg heel vaak de vraag hoe je meer van God kunt ervaren. Zo dus: Ga je naaste liefhebben, dan blijft God in je. Zodra dat je geen oog meer hebt voor je naaste, zul je ook van God minder of niets meer ervaren. Dat is ook niet vreemd, want als je moeite hebt met liefhebben en er bitterheid in je leven komt, dan gaat dat overheersen, terwijl als je lief wilt hebben, dat je ook Gods nabijheid intenser zult ervaren. Sterker nog, als je je naaste liefhebt, is die liefde van God waarmee Hij dus jou liefheeft, ook volmaakt geworden.

Hoe wordt die liefde van God volmaakt in jou? Op het moment dat jij niet alleen weet, maar ook voelt wat die liefde van God is. Die liefde is onvoorwaardelijk, maar dat blijft abstract. Wat dat is kom je pas achter als je ‘die naaste van je…’ lief blijft hebben, zelfs als je hij het tegenovergestelde in je oproept. Kun je nagaan hoe dat voor Jezus geweest moet zijn. Komt Hij naar deze aarde, wijzen wij hem misschien heel veel jaar van je leven gewoon keihard af. En als je dan Zijn liefde gaat leren kennen, dan verandert er iets en ga jij die liefde ook volmaakt ervaren in je leven.

Dat is een liefde die dus een offer van jezelf vraagt. Dat is pittig, want dat staat haaks op je gevoel. Toch is dat wat Jezus deed en wat de opdracht is die jij krijgt. Maar het is wel zo dat God in je blijft, niet van je wijkt en altijd in jou werkt en aanwezig is. Ik stop met schrijven voor nu, proef deze waarheid maar: God blijft in je, heel dichtbij.

Gebed: Heer, ik dank U voor zo’n geweldige beloning. Uw liefde voor mij, maar ik doorgeven en U blijft in mij. Wat bent U bijzonder voor mij.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Podcast kanaal Eindeloos gelukkig

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Nieuwe artikelen

Spreekbeurten Theo de Koning

Preekrooster 2023-2025

Voor preekregelaars is het preekrooster 2023-2025 van Theo de Koning ter inzage beschikbaar via deze link.

Theo denkt

Geloven is niet meer van deze tijd

Waarom is geloven vaak zo moeilijk? Zou het kunnen zijn dat dit komt omdat wij teveel mensen van deze tijd zijn geworden?
Eigenlijk is geloven helemaal niet iets meer voor onze tijd.

Ik liep afgelopen week buiten en kreeg toen het beeld van een fotorolletje, toen ik liep na te denken over geloof. Ik kom nog uit de tijd van de fotorolletjes. Sterker nog, mijn vader had een heuse Doka. Een donkere kamer waar je zwart-wit foto's kon ontwikkelen. Kleur was niet te doen, omdat dat nog veel meer bij kwam kijken. Geloven moet je eens vergelijken met een fotorolletje.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2023 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu