"Hij zei: Nee, maar Ik ben de Bevelhebber van het leger van de HEERE. Nu ben Ik gekomen." (Jozua 5:14a)

Ken je de geschiedenis van Jericho? Ik denk dat iedereen deze geschiedenis wel kent, maar kennen we ook de ontmoeting die daar aan vooraf gaat. De ontmoeting tussen Jozua en een onbekende Man. Vaak beginnen we het verhaal over de inname van het bolwerk Jericho bij het lopen van de rondjes rond de stad. Maar de geschiedenis begint op een heel ander punt. Het lastige is als we bij het lopen van de rondjes rond de stad beginnen dat er eigenlijk op het eind iets gebeurt dat niet te plaatsen is. Want Israël zal vast hard gejuicht hebben, maar dat hierdoor de muren plotseling instortte is dan wel heel bijzonder. Er gaat echter wat aan vooraf.

Blijkbaar was Jozua op verkenningstocht naar Jericho. Op dit moment weet Jozua ook werkelijk nog niet op welke manier hij dit bolwerk moet gaan innemen. Gezien het feit dat Rachab in haar huis op de muur woonde, was Jericho een zwaar versterkte stad. En op dat moment krijgt Jozua een letterlijke ontmoeting met een man. Een man die met zijn zwaard getrokken voor hem staat. En Jozua vraagt dan: "Bent u er één van ons of van de tegenstander." En het antwoord dat hij krijgt is uiterst vreemd. Het antwoord is 'nee'. Deze man is van geen van beiden. 

Maar gelukkig stelt hij zich verder wel voor. Hij is de bevelhebber van het leger van de HEERE. Wat een antwoord. Maar dit antwoord zet wel gelijk alles in een ander licht. Het betekent namelijk dat er niet in de eerste instantie een strijd gaande is waarin Israël het beloofde land gaat innemen, maar het gaat in de eerste plaats om een geestelijke strijd. Achter dat wat straks zichtbaar wordt, zit een strijd die niet van deze aarde is, maar een strijd die zich afspeelt in de hemelse gewesten. Want de bevelhebber van het leger van de HEERE is de bevelhebber van het engelenleger van God.

Het bolwerk Jericho is dus niet in de eerste plaats de stad Jericho, maar de geestelijke macht die wil voorkomen dat Israël zijn land dat God heeft beloofd terugkrijgt. En dat is ook nu nog steeds zo. Het zijn niet degenen die tegen Israël zijn, maar het is de geestelijke strijd die er woedt dat Israël niet terug mag naar haar eigen land. 

En daarnaast woedt er dus een strijd, die zich wel uit een aardse strijd, maar er zit een laag onder: de geestelijke strijd van het Koninkrijk van het Licht tegen het koninkrijk van de duisternis. Dat gebeurt er en niet alleen toen, maar ook in heel veel oorlogen en ruzies nu. Ook als jij bolwerken tegenkomt in je leven, bolwerken in je denken, bolwerken die Gods werk tegenstaan op welke manier dan ook. Het zijn geestelijke oorlogen. En nu krijgt Israël wel een opdracht, maar de overwinning wordt behaald door het leger van God! God voert dus Zelf de strijd en wij hoeven alleen maar te luisteren naar ons aandeel daarin.

Gebed: HEER, het is ook nu Uw strijd! Elke strijd tegen U Koninkrijk is Uw strijd. Ik wil doen wat U vraagt, maar wel delend in de overwinning wil ik overwinnend winnen met U. En U hebt al overwonnen en ik zal de overwinning slecht hoeven op te eisen.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu