Leven na Pasen in gebrokenheid

"Alle dingen hebt U onder zijn voeten onderworpen. Want bij het onderwerpen van alle dingen aan Hem heeft Hij niets uitgezonderd wat Hem niet onderworpen is. Nu zien wij echter nog niet dat Hem alle dingen onderworpen zijn." (Hebreeën 2:8)

Is na Pasen nu werkelijk alles anders geworden? Als je nu een keurig, geestelijk antwoord moet geven, dan zeg je natuurlijk dat na Pasen alles anders is geworden. De dood is verslagen en de toegang tot de Vader is open. Ja, dat is ook wat het werkelijk is. En toch, stopt met Pasen niet de gebrokenheid en ik weet niet hoe dit voor jou is, maar er gebeuren nog steeds dingen waar wij geen antwoord op hebben, terwijl Jezus alles heeft overwonnen. Afgelopen zondag, eerste Paasdag werden wij wakker om Pasen te vieren en het eerste bericht dat we meekregen op die dag was een dodelijk ongeval van een meisje van 17 uit onze gemeente. Gewoon op de fiets, aangereden en ter plaatse overleden. Is het dan nog steeds Pasen? Is de dood dan nog steeds overwonnen? En het tweede bericht, nog voordat de kerkdienst begonnen was, waren de berichten uit Sri Lanka. Honderden doden en gewonden bij aanslagen op kerken die het Paasfeest vierden. Is dan de dood echt overwonnen?

Leven na Pasen en de vragen die we soms gewoon nog wel hebben. Vragen omdat het zo kan voelen als een tegenstelling. En ik kan je garanderen dat de gebrokenheid ook nog gewoon door blijft gaan, ondanks de opstanding van Jezus. Als ik één ding geleerd heb, na jarenlang pastoraat, is het dat ik geen antwoorden wil geven waar ze er toch niet zijn. Ook mooie sluitende antwoorden niet, want ze zijn niet helpend en ook niet kloppend. Er klopt namelijk na Pasen nog steeds niets van. Daarmee zeg ik niet dat er niets is veranderd, want Jezus is wel degelijk opgestaan en Jezus heeft de dood wel degelijk te niet gedaan. Alles wat wij zijn kwijtgeraakt heeft Jezus echt wel terugverdiend. En toch klopt het nu nog steeds niet. Nog steeds hebben we te maken met onbegrijpelijke, soms duivelse situaties, die niet kloppen naar de volmaaktheid waarmee God ons heeft geschapen.

Een meisje dat haar leven verliest terwijl ze naar huis fietst, klopt niet. Honderden mensen die bij aanslagen hun levens verliezen, dat klopt niet. De dood, die nog steeds door blijft gaan, klopt niet. Het is zo namelijk niet bedoeld. En toch, toch heeft Jezus overwonnen. De schrijver van de Hebreeënbrief zegt dat Jezus als Overwinnaar op elke vijand staat. Hij staat met Zijn voeten als het ware op elke vijand. Zoals een koning vroeger zijn voet op de nek van een overwonnen koning zette, zo schrijft de schrijver van de Hebreeënbrief over de overwinning van Jezus. De overwinning is dus wel een feit, ook al zien wij dat nog lang niet altijd. Dit is geen goedkoop antwoord, dit is een antwoord in geloof, terwijl we meelijden met hen die lijden en we soms verdwaasd om ons heen kijken en onze vragen stellen waarom er dingen gebeuren die wij niet kunnen begrijpen.

Als het goed is doet dit geen aanval op je geloof, want we leven nog door geloof en nog niet door aanschouwen. Daarom schrijft de schrijver van de Hebreeënbrief er achteraan: Maar wij zien het nu nog niet. Dat is onze kant van de werkelijkheid als wij ons richten op het aanschouwen. Dat wat we zien lijkt niet overeen te komen met wat we geloven. En hoe moeilijk het ook is, dat wat we zien is niet de werkelijkheid. Zo redeneert namelijk de wetenschap en het ongeloof. Zij zeggen dat alleen maar waar is wat we zien. Wat we niet zien maar toch geloven omdat God ons dat door Zijn Woord Geest openbaart, dat is werkelijkheid. Dan blijft er in geloof maar één werkelijkheid over: Jezus is overwinnaar en Hij heeft elke vijand onder Zijn voeten liggen, maar zien doen we het nu nog niet, maar het is wel waar. Wat we zien en niet lijkt te kloppen, dragen we met elkaar en wat we geloven delen we met elkaar. Pasen in gebrokenheid, Pasen terwijl de volheid daarvan nog lang niet altijd zo zichtbaar is en toch heeft Jezus overwonnen.

Gebed: Jezus, toch heeft U overwonnen, al begrijpen we er niets van wat er gebeurt. Help ons om door geloof te leven en niet uit wat we zien.

 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu