Thema: Gelukkig met de psalmen

“Want u zult eten van de inspanning van uw handen; welzalig zult u zijn en het zal u goed gaan.” (Psalm 128:2 – HSV)

“je zult eten wat je werk opbrengt, geluk en voorspoed vallen je toe.” (Psalm 128:2 – NBV21)

Het is wel een beetje opmerkelijk dat psalm 128 nog een tweede zaligspreking in zich heeft. En kijk je naar de zinsopbouw dan merk je direct wat verschillen tussen de vertalingen. De HSV gebruikt het woord ‘want’ om vers 1 en 2 met elkaar te verbinden. Je bent dan dus gelukkig op het moment dat je de HEER vreest en in Zijn wegen gaat, want je zult eten van het werk van je handen en dan is het tweede ‘welzalig’ in deze vertaling een herhaling of een bevestiging. Je bent dus gelukkig, want je eet van het werk dat je doet. Dat vertaalt de NBV21 niet. Daar ontbreekt het woordje ‘want’. Daardoor wordt het eten dat het werk opbrengt wat minder vanzelfsprekend.

De nadruk komt dan eigenlijk wat meer te liggen op het feit dat als je de HEER vreest en in Zijn wegen gaat dat als je dan werkt, je ook zult eten wat je werk opbrengt. Dan ligt de nadruk dus meer op het feit dat je wel moet werken om de zegen van het eten te ontvangen. Het geluk van deze tweede zaligspreking en de voorspoed zijn dan ook meer verbonden aan het werk dat je doet en wat God zegent door Hem te vrezen. Bij de HSV is het vanzelfsprekende van het eten dat het gevolg is van het vrezen van de HEER veel meer de nadruk. Natuurlijk moet je dan ook werken, maar de nuance ligt dan net anders.

Kijk je dan naar de woorden in het Hebreeuws dan blijkt er nergens een verbindingswoord te staan tussen de twee verzen. Neem je daar de letterlijke vertaling dan kom je uit op ‘Het product van je handen zul je zeker eten, rijk gezegend en goed voor u! Dan is het woordje ‘goed’, niet een beoordeling, maar het goede dat je ontvangt als bij voorspoed. Het succes van het werk zal er zijn vanuit het vrezen van de HEER en dat maakt je gelukkig. Juist dat succes van het werk wat niet vanzelfsprekend, net zo min als dat kinderen dat zijn. Je zou hiermee ook nog kunnen lezen dat je werk niet geroofd zal worden en vooral gaat het dan over de oogst als het werk van je handen. Dat ging nog wel eens mis in die tijd of er waren vijanden die het verbranden of roofden.

Je merkt dus dat leven in ontzag voor God en gaan in Zijn wegen een uitwerking heeft op je werk. Dat je moet werken voor dat succes mag wel duidelijk zijn. Je kunt niet de HEER vrezen en te lui zijn om te werken. Dan klopt het ook gewoon niet. Niet werken is geen probleem als je beperkt bent op welk gebied dan ook waardoor er dingen echt niet kunnen, maar lui zijn past niet bij het gaan in Gods wegen, dan zorgt het ene er voor dat het andere ook niet goedkomt. Werken hoort hier dan ook bij het trouw zijn aan de HEER en dat kun je hier ook weer niet losmaken van de zegen in je gezin. En dan komt die tweede zaligspreking er als een bevestiging, zonder nog andere voorwaarden achteraan.

Gebed: HEER, ik dank U dat U ook zegen mag verwachten op het werk van mijn handen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu