Thema: God is…

“Worden niet twee musjes voor een penninkje verkocht? En niet een van die zal op de aarde vallen buiten uw Vader om. En ook de haren van uw hoofd zijn alle geteld.” (Mattheüs 10:29-30)

Wat heb je er aan om te weten dat God almachtig is? Het werd de vorige keer al wel duidelijk dat Gods almacht niet betekent dat Hij ook elke gebrokenheid zal oplossen op onze tijd. Dat is geen beperking van Wie Hij is, maar dat heeft ermee te maken dat het niet Gods schuld is dat wij zuchten onder de gebrokenheid. De vraag die eigenlijk wel samenhangt met Gods almacht is de vraag wat God weet.

Stel je voor dat God wel almachtig is, maar niet alwetend. Dan krijg je in het groot wat in onze menselijke werkelijkheid in het klein kan zijn: Iemand heeft hulp nodig en jij kunt het geven, maar als jij niet weet dat diegene hulp nodig heeft, zal er ook niets gebeuren. Dit betekent niet dat Gods alwetendheid ook altijd er voor zal zorgen dat God ook op basis van Zijn alwetend zal handelen. Eigenlijk dus hetzelfde als bij Gods almacht: God is almachtig maar kan er ook voor kiezen om Zijn macht niet te tonen. Dat kan zelfs samengaan met Zijn alwetendheid, want vanuit dat perspectief weet God ook wat het beste is.

Toch is Gods alwetendheid een enorme troost, naast dat het God immense grootheid laat zien. God weet dus al van je situatie af, voordat jij Hem om hulp vroeg. Het is zoals God zegt: “Voor je riep, antwoordde Ik”. En Jezus maakt duidelijk tot op welke niveau die alwetendheid van God gaat. Zelfs de haren van je hoofd zijn geteld. Nu zijn mijn haren ondertussen aardig uitgedund, maar niet ene haar is zonder de wil van God op aarde gevallen. Eigenlijk in die ene zin merk je al dat Gods almacht en alwetendheid heel dichtbij elkaar liggen. Zonder de wil van je hemelse Vader valt er geen haar van je hoofd. Gods almacht en alwetendheid gaan zover dat God het vallen van je haren weet en kan voorkomen.

Als je blijft bij het allereerste waar we mee begonnen in deze serie, dat God geen liefde geeft, maar liefde is, dan begrijp je heel goed dat Gods almacht en Gods alwetendheid door God altijd ten goede van ons wordt gebruikt. Daarnaast gaat Gods alwetendheid ook verder dan het nu. God weet in de toekomst wat er zal gebeuren. Het is zoals David in Psalm 139 zegt: Voordat iets uit mijn mond is uitgesproken wist U het al. David zegt zelfs dat God niet alleen weet wat je ging zeggen, maar Hij kent ook de reden. Als je dan blijft bij Psalm 139 dan lijkt dit een soort waarschuwing waar de psalm mee begint. Alsof God met Zijn alwetendheid er op uit is om je te controleren, maar als je deze psalm goed bekijkt, ontdek je dat dit een loflied is op God. Het is een loflied ook op Gods alwetendheid. Hij weet alles van je, niets in deze wereld is Hem onbekend. Wat gelukkig is dat, want omdat Hij liefde is, zal Hij het ook nooit zomaar laten gebeuren. Hij is juist daarom nabij, omdat Hij elk detail kent, zelfs het aantal haren op je hoofd.

Gebed: Heer, ik dank U voor Uw alwetendheid. U weet alles van mij en U weet beter dan ik, wat ik nodig heb.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu