Thema: Op pad met Paulus

“En zij versterkten de zielen van de discipelen, spoorden hen aan in het geloof te blijven en zeiden dat wij door veel verdrukkingen in het Koninkrijk van God moeten ingaan.” (Handelingen 14:22)

Eigenlijk heeft Paulus wel een bijzondere bediening van God gekregen. Wat je  vaak ziet bij evangelisten is dat ze vooral vooruit gaan en altijd op zoek zijn naar nog niet bereikte gebieden of mensen. Zelfs als je gewoon in Nederland leeft en je de bediening van een evangelist hebt, dan zie je dat eigenlijk altijd weer terug. Nu ben ik eigenlijk helemaal geen evangelist en wat ik dan vaak mis is dat als mensen op een zo snel mogelijke manier tot geloof worden gebracht en dat voordat een bekeerling van de schrik is bekomen is de evangelist al weer verder gegaan. En dat is ook echt wat een evangelist is. Daarna zullen anderen zich met herderlijke zorg over deze mensen moeten bekommeren.

Het bijzondere is dat Paulus niet zo werkt. Paulus gaat niet alleen vooruit, hij komt ook regelmatig terug in gebieden waar hij al was geweest en het is dan duidelijk dat hij ook nog een andere bediening kan aannemen. Ergens is dat wel heel bijzonder en goed om daar ook eens over na te denken. Paulus is niet verder getrokken en is dan wat achter hem ligt vergeten. Sterker nog, hij lijkt als geen ander te beseffen wat degenen die tot geloof zijn gekomen en daar waar hij gemeenten gesticht heeft, te wachten staat. Dat heeft duidelijk ook nog wat anders nodig. Ondanks dat hij in de Korinthebrief het heeft over dat de ene plant en de ander natmaakt.

Paulus gaat terug om de discipelen in Ikonium, Lystre en in Anthiochië te versterken en hen om hen te vertellen dat verdrukking bij het leven met Jezus hoort. Nu kun je dat zo zeggen, maar het opmerkelijke is dat hij dit doet nadat hij daarvoor in Lystre is gestenigd. En door wie? Door Joden uit Ikonium. Het is zelfs de vraag of Paulus dat heeft overleefd. Als je het leest lijkt het er zelfs op dat toen de discipelen om zijn lichaam heenstonden, nadat degenen die hem gestenigd hadden, hem voor dood de stad hadden uitgesleept, hij weer opstond. Dus hij was of dood en er vindt een opwekking plaats of het was kantje boord? En houd dan ook nog even vast waarom dit gebeurde: Alleen omdat hij Jezus preekte. Dit is de prijs die het zomaar kan kosten.

Dit was allemaal in Lystre gebeurd door het aanstichten van Joden uit Ikonium. Dan gaat Paulus even naar Derbe, daar komt zo ongeveer de hele stad tot geloof en dan gaat hij terug om de discipelen die hij had achtergelaten na hun bekering te versterken en te bemoedigen. Alleen dat is nu juist in Lystre en in Ikonium. Ik weet niet welke bediening je hierbij zou kunnen noemen, maar Paulus beseft heel goed in welke barre omstandigheden die jonge discipelen zijn achtergebleven. In steden waar de haat intens en enorm was. Dat had hijzelf gevoeld toen de stenen om zijn oren vlogen. Toch gaat hij daar terug om de broeders te versterken. Juist daar waar hij zijn leven niet zeker was, omdat hij zoveel liefde voor die jonge gemeente had en omdat hij zo goed weet wat de prijs is om Jezus te volgen.

Juist daar vertelt hij niet alleen een bemoedigend woord of dat het allemaal wel goed zal komen. Hij zet even een paar stappen achteruit, even niet vooruit met het Evangelie, maar even daar stilstaan bij het feit: De weg naar Huis is er eentje vol met verdrukking en tegenstand. Ik weet niet of wij dat al echt beseffen in ons land. Wij worden echt nog wel redelijk met rust gelaten en we mogen nog steeds gewoon geloven. Al merk je ook hier dat als je Gods Woord als absolute waarheid vast wilt houden het ook spannender wordt. Dat is ook wat erbij hoort. We gaan door veel verdrukkingen in en soms moeten we dat, terwijl we misschien ook veel liever vooruit zouden gaan, elkaar toch zeggen en elkaar bemoedigen. Soms toch even tijd nemen om naar elkaar om te zien en elkaar te bemoedigen, terwijl we onderweg zijn naar Huis en verlangen naar meer gelovigen, terwijl het lang niet altijd vanzelf gaat.

Gebed: Heer, soms hebben we elkaar zo hard nodig om onderweg het vol te houden, omdat er zoveel weerstand en tegenstand is. Help ons om elkaar ook in het oog te houden en te blijven bemoedigen en om soms er zelfs even voor terug te komen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu