Thema: Op pad met Paulus

“Zij verbleven daar dan lange tijd en spraken vrijmoedig, in vertrouwen op de Heere, Die getuigenis gaf aan het Woord van Zijn genade en tekenen en wonderen door hun hand liet gebeuren.” (Handelingen 14:3)

We hebben gezien op welke manier vele heidenen begonnen te geloven, terwijl de boodschap van Paulus toch ook echt wel theoretisch en theologisch was. Dat laat iets zien van de kracht die er zit in het Woord van God. Het is de vraag of wij daar nog genoeg geloof voor hebben, maar de belofte van Jezus was dat het niet alleen bij het Woord zou blijven. Het zou gevolgd worden door tekenen en wonderen. Tenminste, zo sloot Jezus wel af, vlak voordat Hij naar de hemel ging. En als er wonderen en tekenen gebeuren, hoeveel kracht zal dat dan meebrengen? Als er dan nog Joden waren die twijfelden, dan zou het na een paar wonderen wel stoppen met die twijfel?

En ik moet je ook eerlijk zeggen dat ik ook vaak in lastige situaties denk: “Heer, als U nu hier iemand laat genezen, dan moeten ze wel zien dat U aan het werk bent. Of als er iemand vlak voor een operatie genezen wordt, dan moeten artsen in het ziekenhuis toch wel tot de conclusie komen dat dit bovennatuurlijk is. Toch blijkt dit helemaal niet vanzelfsprekend te zijn. Je kunt je dan afvragen waarom God de wonderen en de tekenen dan geeft? Tegelijk kun je ook een andere vraag stellen: Waarom zou God het Woord geven, als dat ook niet iedereen tot geloof brengt? Met andere woorden: Of het nu het Woord is, of de tekenen van het Koninkrijk, het is nog steeds niet vanzelfsprekend dat iedereen zal gaan geloven. Dat is hard, maar helaas wel de realiteit.

Als je leest wat er in Ikonium gebeurde, dan kun je zeggen: Er gebeurde echt heel erg veel. Een grote menigte van Joden en Grieken kwamen tot geloof. En toch, ondanks dat, blijkt in het schrijven van Lukas, is dat niet genoeg. Dat is niet dat tevreden lijkt te stemmen. Een grote menigte is een wonder, maar als je leest hoe de apostelen door blijven gaan, dan is en blijft de focus om er meer mensen bij te laten komen. Er ontstaat geen tevredenheid omdat, bij wijze van spreken, de kerk toch wel vol zit.

Er was reden genoeg om te stoppen, want de tegenwerking en de verbittering onder een deel van de Joden was reden genoeg om verder te trekken, maar dat doen ze niet. Ze volharden en blijven vertrouwen op de Heer en ze bleven er nog een lange tijd. En dan, terwijl de apostelen op hun post blijven en door blijven gaan, gebeuren er ook wonderen en tekenen. Die volgen eigenlijk op de volharding van de apostelen in de verkondiging. Je kunt je dan afvragen wat het doel is van die tekenen, maar dat maakt Lukas hier heel duidelijk: Het is Gods getuigenis aan Zijn Woord. Je zou kunnen zeggen dat een getuige iemand is die bewijs levert door te vertellen wat hij heeft gezien van een bepaalde zaak. Precies op die manier functioneren de tekenen die gebeuren. Daar zijn de apostelen zeker niet passief in geweest, want het is ook een hele duidelijk opdracht om je naar de tekenen uit te strekken.

Alleen ze volgen op de volhardende verkondiging van het Woord. Tenminste, hier wel, terwijl op andere plaatsen de volgorde anders is. Toch is de conclusie hier wel dat deze tekenen en wonderen de getuigen zijn van het Woord. Als iemand het Woord ter discussie stelt, dan zijn de tekenen de getuigenissen die God erbij geeft dat het Woord waar is. Laten we dus uitkijken dat we de getuigen die God geeft niet verwaarlozen. Laten we niet tevreden zijn als we het Woord brengen, maar de tekenen uitblijven, want die horen er helemaal bij. En als dat niet gebeurt is het de vraag of jij en ik daarin ook doen wat we moeten doen met de gaven van de Geest, of het is de vraag of er iets anders is dat in de weg staat dat God ook dit deel van Zijn werk kan doen. Zowel het Woord dat de verzoening brengt, als de tekenen die ook het andere herstel van alle dingen laten zien, horen bij elkaar.

Gebed: Heer, laten de tekenen als getuigen er altijd bij zijn waar wij Uw Woord brengen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu