Thema: Wij verwachten de Heer

"Goed is de HEERE voor wie Hem verwacht, voor de ziel die Hem zoekt." (Klaagliederen 3:25)

Wie is de meest depressieve profeet uit de Bijbel? Of anders gezegd, wie is de profeet die uiteindelijk denkt dat God helemaal tegen hem is? Er is er maar eentje voor wie dat kan gelden: Jeremia. Een hopeloze profeet en een hopeloos verhaal. Je zou even de moeite moeten nemen om de Klaagliederen van Jeremia te lezen en dan vooral het derde hoofdstuk. Het zou zomaar kunnen dat je ineens zegt: "Jeremia, hoe durf je dit allemaal over God te denken?" Het kan toch niet zo zijn dat je God beschuldigd dat Hij je hele leven heeft kapot gemaakt. En trouwens, kan het wel kloppen als je een profeet van de Heer bent, dat God je helemaal lijkt te vernietigen? Je bent toch in dienst van de Heer en als je trouw bent, zal God je toch niet het leven onmogelijk maken?

Toch komt er bij Jeremia niet veel anders uit dan dat. Eigenlijk hoop ik dat je het niet herkent in je leven dat het lijkt dat God zo tegen je is, terwijl je gedaan hebt wat God van je vroeg. Maar juist daar zat het bij Jeremia nu precies op vast, God liet hem juist allemaal, bijna onmogelijke dingen doen als profeet. De manieren hoe Jeremia het ontrouwe volk moest laten zien hoe God over hen dacht, was eigenlijk regelmatig wel mensonterend te noemen. En daarbij kwam hij ook nog regelmatig in gevaar omdat het volk het niet pikte wat hij te zeggen had. Lees het boek Jeremia maar eens door in een begrijpelijke vertaling en je zult echt regelmatig denken: Kan het echt niet wat minder? En dat heeft Jeremia aan de lijve ondervonden en na twee hoofdstukken met klaagliederen over Israël, volgt in hoofdstuk 3 een verschrikkelijk klaaglied van Jeremia over zijn eigen situatie. 

Of dit allemaal depressief is, als je de achtergrond kent, weet ik niet, maar dat Jeremia alleen nog maar kan denken dat God hem net zo hard straft als het ontrouwe volk, is ook nog wel te begrijpen. Uiteindelijk zegt hij dat hij zelfs belachelijk is geworden voor heel zijn volk. Zijn ziel is de vrede kwijtgeraakt. En dat allemaal omdat hij zijn rol als profeet had. Een profeet heeft het dus lang niet altijd plezierig, zeker niet als God door die profeet heen de zonden aan de kaak gaat stellen. Maar nog één ding: Hij leeft nog. Het lijkt wel het enige te zijn dat Jeremia nog heeft: zijn leven! Kennelijk zorgt die conclusie ervoor dat hij beseft dat het Gods goedertierenheid en trouw is dat hij en het volk er nog zijn. Al is alles, op zijn leven na, verdwenen, toch zijn Gods barmhartigheden nieuw. Jeremia heeft intens geleden vanwege de zonden van het volk. Meer dan verschrikkelijk hoe hij dit heeft ervaren, maar ondanks dat weet Jeremia dat God goed is voor degenen die Hem verwachten. Zelfs als er helemaal niets meer is om op te hopen. Jeremia, zelfs nu, weet dat als hij stil de Heer verwacht, het heil zal komen. Ook hier is er een verschil voor degenen die verwachten en die dat niet doen. Het kan nu voelen als een juk, maar God verstoot niemand die Hem verwacht.

Vroeger had de EO een sticker en daar stond op 'Er is hoop'! Over die sticker zijn heel veel grapjes gemaakt, zoals Jeremia als een grap werd gezien, maar als jij, hoe zwaar je ook meelijdt onder de zonden van het volk, de Heer blijft verwachten zal dat je uiteindelijk een toekomst geven waar zelfs geen hoop meer is, maar waar je God zult zien en je dichtbij Hem zult zijn en waar de liefde overblijft.

Gebed: Heer, wat een intens sombere woorden van Jeremia. Eigenlijk zou ik liever deze woorden overslaan en snel naar het Nieuwe Testament gaan om van daaruit over verwachting te schrijven, maar ook als het zo donker is, dan nog verwachten wij U.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu