Thema: Bouwen is de opdracht

"Toen stond ik ‘s nachts op, ik en enkele mannen met mij. Ik vertelde geen mens wat mijn God in mijn hart gegeven had om voor Jeruzalem te doen. Er was geen dier bij mij, dan het dier waarop ik reed." (Nehemia 2:12)

Wat doe je als je Gods stem hebt gehoord en je komt tegenstand tegen? Of als je de ervaring hebt dat God met je is geweest en je zet de volgende stap en je ervaart tegenstand? Ik weet niet wat jij er soms van meemaakt, maar ik maak het nogal eens mee dat mensen tegen mij zeggen: "God heeft dit of dat tegen mij gezegd." Als je al wat langer meeleest met 'Tijd met God' dan weet je dat ik vaak zeg dat je voorzichtig moet zijn met uitspraken zoals: "Zo zegt de Heer..." De vraag is in de eerste plaats of 'de Heer' echt iets heeft gezegd en het tweede wat er gebeurt door zo te reageren is dat je voor de ander elke mogelijkheid op gesprek afsluit. Eigenlijk kunnen er nog maar twee dingen gebeuren: Of je gooit een deur in het slot en er ontstaat weerstand, of mensen volgen zonder verder na te denken en je bent elke vorm van correctie kwijt. Kijk eens wat Nehemia doet om mensen erbij te krijgen.

Nehemia komt niet bij de machthebbers met de boodschap: "Hier ben ik, Nehemia, door God gestuurd om te stad op te bouwen en we moeten morgen beginnen". Ik weet niet wat er gebeurd was als Nehemia dit gedaan zou hebben, maar de kans dat de machthebbers gezegd zouden hebben: "Welkom Nehemia, wat een goed plan!", is niet zo erg groot. En bedenk dan ook nog eens hoe ze zouden reageren op het moment dat zij heel goed wisten hoe de stad er aan toe was. Dat had Nehemia nog niet gezien en zij wel. De stad opbouwen? Alleen al door die gedachte, waren Nehemia's woorden helemaal verkeerd gevallen.

Let wel op, Nehemia blijft niet stilzitten, alleen hij zwijgt in alle talen over de opdracht die hij van God heeft gehoord. Hij gaat, met enkele mannen, in stilte op pad. Hij vertelde niemand iets van wat God in zijn hart had gegeven. Weet je wat hij doet? Hij begint, terwijl iedereen slaapt en niemand er iets van kan vinden, aan een nachtelijke inspectie van de muren van Jeruzalem. Hij toetst dat wat God in zijn hart heeft gegeven. Hij gaat de hele stadsmuur langs. Ik denk dat wat hij ziet nog veel erger is dan hij heeft gedacht. Het dier waarop hij zat kon op een gegeven moment niet meer verder, zoveel puin lag er! De ellende waar hij van had gehoord was nog veel erger dan hij had gedacht. En weet je wat hij doet? Hij begint bij zijn gevoel en dat deelt hij met de machthebbers. Hij begint niet met wat God op zijn hart heeft gegeven, maar hij begint bij de ellende waar ze met elkaar in terecht zijn gekomen. Dat wil je toch niet als Jood, zo'n puinhoop van de stad waar God Zijn woning hield? Het is niet zo gek dat er van de hele tempeldienst niet veel terecht komt, er is niet eens een stad ter bescherming. We moeten weer bouwen, zegt Nehemia dan, we kunnen toch niet langer een spotartikel zijn voor de omliggende volken. Hoor je hun gespot: "Is dat nu de stad van hun God? En is dat nu het volk dat zegt het volk van de God van hemel en aarde te zijn?"

Pas na al deze gevoelens en ervaringen begint Nehemia te delen wat God hem in zijn hart heeft gegeven. Pas als de emoties van de machthebbers en Nehemia elkaar ontmoeten. Willen we zo leven? En wij, willen wij zo leven in een losgeslagen samenleving waar zelfs advocaten niet meer veilig zijn, waar de verdraagzaamheid ver te zoeken is? Daar mag je over praten met anderen, dat accepteren ze helemaal, want ook zij zien het. En deel dan je verlangen eens en deel eens wat God op je hart heeft gelegd. Als de hand van God met ons is, laat dat geen deuren sluiten, maar ontwaakt er verlangen naar een samenleving waarin Gods vrede heerst. Dat kost je echt wel wat aan zelfbeheersing, maar zonder dat gaan deuren alleen maar dicht.

Gebed: Heer, ik voel de pijn van een samenleving zoals de onze, leer mij die pijn delen en help mij de juiste woorden te spreken over wat U op mijn hart legt.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu