"Het gebeurde, terwijl zij al sprekend verder gingen, zie, dat er een vurige wagen met vurige paarden kwam, die tussen hen beiden scheiding maakte. Zo voer Elia in een storm naar de hemel." (2 Koningen 2:11)

Is Elia nu een dienstknecht waar God trots op geweest zou zijn? Natuurlijk Elia komen we in de Bijbel eigen behoorlijk positief tegen. Later bij de verheerlijking van Jezus op de berg, is ook Elia daar. Elia wordt ook genoemd als type van Johannes de Doper. Het is heel apart hoe Elia eigenlijk in het voetlicht komt. Een profeet bij wie het altijd om de bekering van afgoderij gaat. Telkens weer. Maar hoe zou God naar hem kijken?

 

Je zou zeggen dat er nog wel een paar kanttekeningen zouden zijn. Zeker zijn periode in de woestijn zijn nu niet de dingen die hem sieren. En eigenlijk weten we ook helemaal niet zo heel veel van hem. Het zijn maar een paar hoofdstukken in de Bijbel. Misschien lijkt hij wel meer op jou en op mij dan dat wij graag zouden zien. Zoveel herkenning in zijn manier van tegenstand verwerken, ook niet altijd helemaal trouw in de opdrachten die hij krijgt. Elia, de man die zoveel grote dingen deed, maar ook zo diep wegzakte in somberheid. 

Wat zou God nu doen met dit soort dienstknechten? En eigenlijk is het bijzonder en ook troostvol voor dienstknechten die niet volmaakt zijn in het dienen van God. Want dan komt het moment dat Elia aan het einde van zijn loopbaan is. Zijn aardse werk zit er uiteindelijk op. Wat zal dit ook voor hem een rust gegeven hebben. Het hoeft niet meer, Elisa mag nu zijn taak gaan overnemen. Het enige dat achterblijft is de les van zijn leven en zijn mantel. Een profetenmantel waardoor uiteindelijk de Geest van God wordt overgedragen aan Elisa. 

En wat doet God met Elia? Hij haalt hem Thuis vol glorie en heerlijkheid. Elia mag uitrusten van zijn aardse werk, zonder zelfs de dood maar te hoeven zien. Dat is een voorrecht dat de meesten van ons niet zullen krijgen, tenzij Jezus binnenkort terugkomt. Maar Elia, niet volmaakt, ook met zijn fouten en gebreken is welkom bij God en God haalt hem op met meer dan een Gouden Koets. Elia wordt met een vurige wagen opgehaald, met vurige paarden ervoor. Daar stelt onze Gouden Koest in Nederland niets bij voor. Overigens brengt die Gouden Koets niet altijd goed nieuws, terwijl dit nieuws van Elia het beste is wat er is: Er is een Thuis voor dienstknechten die naar hun vermogen trouw hebben gediend voor God en elke vorm van afgoderij links hebben laten liggen. Die uiteindelijk hebben volhard in het dienen van de HEER! 

De kans is groot dat wij geen vurige wagen met vurige paarden krijgen, maar in geloof zullen we een uitbundig welkom krijgen, niet omdat we volmaakt waren, maar omdat Gods genade groter was dan onze fouten. Zelfs die fouten toen we in een grot van zelfmedelijden wegkropen en het niet meer zagen zitten of fouten dat we in eigen kracht probeerden verder te komen. Zelfs als we wegliepen voor onze bediening op aarde, dan is Gods genade groter, dan die fouten. 

Gebed: HEER, dank U wel voor Uw genade die groter is dan al mijn gebreken en fouten. Ik geloof in Uw vergeving en in een warm welkom straks als ook mijn taak erop zit.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu