"Deze dingen heb ik geschreven aan u die gelooft in de Naam van de Zoon van God, opdat u weet dat u het eeuwige leven hebt en opdat u gelooft in de Naam van de Zoon van God." (1 Johannes 5:13) 

Johannes begint zijn onderwijs af te ronden. Straks wil hij het nog over één punt hebben, maar het eerdere onderwijs gaat hij nu afronden. En hij maakt nog een keer duidelijk aan wie hij heeft geschreven. Het eerdere onderwijs is namelijk niet voor iedereen bedoeld. Dat is misschien wel opmerkelijk voor onze belevingswereld. Wij zijn zo gewend dat zowel gelovigen als ongelovigen worden aangesproken in een preek. Maar Johannes maakt duidelijk dat het onderwijs alleen was voor degenen die geloven in de Naam van de Zoon van God.

 

En waarom schreef hij dit dan? Waarom is al het eerdere onderwijs zo belangrijk geweest. Vooral het onderwijs dat over het geloof in de Zoon van God gaat, maar ook over de vruchten die uit het geloof voortkomen, waaronder vooral de onderlinge liefde. Maar waarom dan met zoveel woorden? Hij maakt dat duidelijk: "Opdat u weet dat u het eeuwige leven hebt." Dat is uiteindelijk waar Johannes zijn lezers zekerheid over wil geven. Op het moment dat daarover de zekerheid ontbreekt, overheerst de angst. Want slechts de volmaakte liefde drijft de angst naar buiten.  

Alle dwaalleraren om de lezers van zijn brief heen, hebben heel veel van het Evangelie vertroebeld. En het valt niet mee om daar tussen staande te blijven. Het is eigenlijk onmogelijk om te midden van allerlei stemmen en meningen die er vanuit gaan dat Jezus niet Gods Zoon is, die er vanuit gaan dat Jezus niet de Christus is, staande te blijven. 

En dat raakt ook onze tijd, maar daarom zijn de woorden van Johannes zo belangrijk, ook voor ons. Want degenen die geloven in Jezus Christus, als de Zoon van God, die hebben het eeuwige leven. Dat wil Johannes je vertellen en daar wil hij je sterk in maken. Als jij in Jezus Christus gelooft, dan heb jij het eeuwige leven. Wat al die dwaalleraren dan ook zeggen, de waarheid van God is dat jij eeuwig leven hebt. Dat komt niet straks pas, maar dat heb je dan nu al. 

Degenen die Jezus niet als Christus erkennen en geloven, die hebben het leven niet. Die zijn en blijven dood! Maar wij die geloven hebben het leven in Zijn Naam. En laat dat duidelijk zijn, dat door Jezus je echt eeuwig leven hebt. En deze brief schrijft hij opdat je zult geloven in de Naam van de Zoon van God. Deze uitspraak kan te maken hebben met alleen het geloof in Jezus, maar het kan ook te maken hebben met de kracht die er in de Naam van Jezus is. In Hem moeten alle machten buigen en Hij heeft eeuwige heerschappij, macht en glorie gekregen! En wij geloven in de Naam van Jezus, Hij die alles in Zijn hand heeft en zelfs als de dwaalleraren ons voortdurend aanklagen dan geloven wij in de Naam van Jezus Die alle machten heeft overwonnen. 

Gebed: Vader, ik dank U dat U zoveel woorden hebt gegeven aan Wie Jezus is en dat Hij ons het eeuwige leven heeft gegeven. Laat mij rusten in Uw Waarheid en laat Uw vreugde in mijn hart zijn.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu