"Toen ging Abram op weg, zoals de HEERE tot hem gesproken had, en Lot ging met hem mee. Abram was vijfenzeventig jaar oud, toen hij uit Haran vertrok." (Genesis 12:4)

Het valt allemaal niet zo duidelijk op, maar als je het een en ander bij elkaar brengt, dan blijkt er toch nogal wat vreemds aan de hand te zijn met het gehoorzamen van Abram. En je moet heel goed lezen om dat te doorzien, maar wat je dan ziet is opmerkelijk en ook waarschuwend. Want heeft Abram nu echt naar God geluisterd, of gaat Abram voor een deel toch zijn eigen weg en luistert hij helemaal niet zo goed naar God als dat het lijkt?

De opdracht die Abram kreeg was dat hij op weg moest gaan, zijn land uit, zijn familiekring uit en ook zijn vader verlaten. En dan staat er in vers 4 dat Abram 75 jaar oud was toen hij uit Haran vertrok. Dat is leuk dat het er staat, maar tussen het begin van vers 4 en het eind van vers 4 gebeurt er nogal wat. Want Abram vertrok namelijk helemaal niet uit Haran op het moment dat God het roept. Op het moment dat God tegen hem spreekt, bevind hij zich in Ur der Chaldeeën.

Lees even vers 31 van het vorige hoofdstuk. Dat staat dat Terah, de vader van Abram en zijn kleinzoon Lot, een zoon van een broer van Abram en de vrouw van Abram, vertrokken uit Ur der Chaldeeën om naar Kanaän te gaan. De reis naar Kanaän was voor hen nog niet bekend, want de toekomst was nog onbekend. Achteraf is Genesis geschreven, maar op dit moment weet Abram dit nog niet, maar de reis begint wel. En wie neemt Abram mee? Zijn vader, zijn neefje en zijn vrouw. En wat was de opdracht? Abram mocht wel zijn vrouw meenemen, maar niet zijn vader en zijn neefje. Het huis van zijn vader en zijn familie moest hij verlaten.

Abram ging wel op weg, maar hij kon zijn vader niet loslaten en ergens ook zijn neefje niet. Misschien dat Lot is meegegaan omdat zijn vader meeging, maar Abram nam zijn houvast mee op weg met God. Abram wilde wel gaan, maar niet alleen met God. Zijn vader was zijn houvast, zijn vader kon hij niet loslaten. Wat de gedachten zijn geweest, weten we niet, maar ergens heeft Abram niet alleen durven gaan en hij had iemand nodig die hij vertrouwde en die bij hem zou blijven. Maar hoe dan ook was dit tegen de opdracht van God.

En wat blijkt dan in vers 4? Abram komt maar op de helft van zijn tocht. Hij strandt in Haran. Misschien kon zijn vader niet verder, misschien was er een andere reden, maar Ze komen vanuit Ur in Haran en aan het eind van vers 4 kan hij pas verder. En welk moment was dat? Dat was het moment van vers 32 van het vorige hoofdstuk: De vader van Abram stierf in Haran.

Als je niet alles loslaat en je vastigheden wilt vasthouden naast God, dan kom je uiteindelijk niet op je bestemming van je leven. Je kunt niet in je bestemming wandelen, als je God niet helemaal vertrouwt. Je zult altijd maar ten dele je bestemming vinden, als je andere houvasten wilt hebben dan God alleen. En pas als al je houvast wegvalt en je alleen met God gaat, zul je op je bestemming komen.

Gebed: HEER, misschien ben ik ook maar op de helft van wat U met mij wil, omdat ik buiten U houvast heb in allerlei dingen die ik niet wil loslaten. Kom tot Uw doel met mij.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu