"Zo zijn de hemel en de aarde voltooid, en heel hun legermacht." (Genesis 2:1)

En dan na zes dagen is God klaar. En niet alles is genoemd wat God in deze zes dagen maakte. God heeft meer gemaakt dan alleen waarover Hij woorden uitsprak. Overigens als er woorden zijn geweest die echt kracht hadden, dan waren het de woorden van God. Scheppende kracht zat er in elk woord. En dan is het helemaal niet vreemd dat wij, die naar Zijn beeld geschapen zijn, ook kracht in onze woorden hebben. Ook onze woorden hebben kracht. En negatieve woorden hebben zelfs vernietigende kracht. Maar naast alles wat God met woorden maakte en wat Hij op liet schrijven maakte God nog iets.

De hemel en de aarde zijn voltooid. En dan staat er een korte zin achter: En heel hun legermacht. Opmerkelijk is dat God het heeft over 'hun' legermacht. Het is de legermacht die dus bij de hemel en de aarde behoort. God geeft de hemel en de aarde er een legermacht bij. Je kunt je afvragen of dit nodig was. Gevaar was er in ieder geval niet, dus voor bescherming was dit niet nodig. En toch staat dit er wel. Waarschijnlijk kunnen we in dit verband beter over een leger spreken als een menigte personen of wezens. Het gaat hier niet om een leger zoals wij nu onze legers gebruiken.

Het is opmerkelijk dat in het hele scheppingsverhaal alleen de zaken genoemd worden die wij kunnen zien. En over de legermacht van de hemel en de aarde staat er verder niets genoemd dan deze ene zin. En toch is deze zin van de allergrootste betekenis. Want in deze legermacht is het als eerst fout gegaan. De eerste breuk in Gods meesterwerk is niet zondeval, maar de eerste breuk vond plaats in de hemelse gewesten. Juist in deze legermacht van engelen.

Want dat is waar het hier om gaat. God schiep naar alles wat wij zien een legermacht voor de hemel en de aarde. Een leger van hemelwezens die er helemaal moeten zijn ten dienste van de gehele schepping. Waar Hij ons maakte om over de aarde te heersen, maakte Hij het leger van de hemel en de aarde om Hem en ons te dienen. De legermacht van de aarde is er namelijk helemaal om ons te dienen zoals de engelen in de hemel God dienen, dag en nacht. 

Het is duidelijk door de hele Bijbel heen dat deze legermacht een grote rol speelt. Aan de ene kant is duidelijk dat er in de hemel een grote strijd is geweest, waarschijnlijk net voor Genesis 3, waarbij de zangleider in de hemel van dit leger in opstand kwam tegen God. In Openbaring 12 lezen we dat hij op de aarde is gegooid. En dan verdeelt het leger van de hemel en de aarde zich en begint het eerste gevaar voor Gods meesterwerk. Maar laten we ook beseffen dat twee-derde van deze legermacht trouw is gebleven aan God. En zij dienen de gelovigen op aarde.

Gebed: God almachtig, ik zie er niets van, maar U maakte ze wel: engelen, Uw legermacht. En ik besef dat een deel ontrouw is geworden aan U en nu als beesten tekeer gaan om wraak te nemen op hun ondergang. Maar ik geloof dat U ook Uw engelen stuurt op de momenten dat ik dit nodig heb.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu