"Want ik weet dat in mij, dat is in mijn vlees, niets goeds woont. Immers, het willen is er bij mij wel, maar het goede teweegbrengen, dat vind ik niet." (Romeinen 7:18) 

Het zou wel eens kunnen zijn dat Romeinen 7 een hoofdstuk is dat heel vaak wordt aangehaald om daarmee aan te tonen dat Paulus zou zeggen dat we zondaar zijn en zondaar blijven. Immers, Paulus worstelt ook met het goede en het kwade. Paulus zegt ook dat hij het ene doet, maar het andere wil. En dan klinkt heel vaak de conclusie: "Zie je wel, je blijft zondaar." Wat wel duidelijk wordt, is dat we inderdaad wel blijven zondigen, maar Paulus zegt hier niet dat iemand die uit de genade leeft nog een zondaar is. Paulus maakt een onderscheid tussen lichaam en geest. En tussen die beide zit een enorm verschil als het gaat om wat deze doen.

 

Paulus ervaart een strijd tussen het goede en het kwade, maar tegelijk zegt hij ook dat de wet geestelijk is. Het gaat bij de wet om geestelijke dingen. Of eigenlijk, de wet spreekt voor de gelovige uiteindelijk het vonnis uit over de geestelijke mens. De wet heeft over de lichamelijke mens, het vlees niets meer te zeggen. De lichamelijke, vleselijke mens zoals deze is geboren is immers gestorven. Dat heeft Paulus net in hoofdstuk 6 uitgelegd. Die vleselijke mens leeft voor de zonde en voor de wet niet meer. De zonde heeft geen recht meer en de wet heeft geen vonnis meer. 

Daarom zegt Paulus in vers 14 dat hij vleselijk verkocht is onder de zonde. Paulus zegt dus niet dat hij vleselijk is en verkocht onder de zonde. Die komma in de vertaling klopt niet met de rest van het hoofdstuk. Vleselijk is hij verkocht onder de zonde, maar Paulus is niet meer vleselijk, maar geestelijk. En als de wet van God over de geestelijke Paulus, of over de geestelijke mens iets gaat zeggen, dan zegt de wet hetzelfde als over Jezus: "Rechtvaardig en dus vrijspraak." Want die geestelijke mens is Christus in ons en daar kan de wet onmogelijk meer een vonnis over vellen. 

Maar toch worstelt Paulus nog wel met zonden en andere dingen die hij niet meer wil. Maar dan zegt hij in vers 17 dat hij weet dat niet hij dit voortbrengt, maar de zonde die in hem woont. Dat is de waarheid. Want in ons woont geen goeds. In ons, dat is dan in ons vlees, in ons lichaam van de zonde dat voor de zonde en de wet dood is. Door dat vlees, door dat lichaam doen we nog wel de verkeerde dingen. Ons lichaam zal nog wel altijd mee blijven gaan, tot we sterven. En tot die tijd zal ons lichaam blijven neigen naar het kwaad. Maar dat lichaam ben ik niet meer, want ik ben opnieuw geboren. En ik voel me hier wel ellendig over en daarom roept Paulus uit: Wie zal mij verlossen uit het lichaam van de dood! 

Het is hier dus de strijd tussen het dode vlees en de levende geest. En dat dode vlees is het lichaam wat als een magneet naar de zonde trekt en blijft trekken, maar uiteindelijk heeft daar niemand meer iets over te zeggen. Het enige waar wat over te zeggen is, is mijn geestelijke mens en die is rechtvaardig in Christus. En daarom verlangen wij om ontbonden te zijn en met Christus te zijn. 

Gebed: Vader, dat lichaam, dat lichaam, het blijft neigen naar de zonde! Maar ik leef in Christus en daarom ben ik rechtvaardig en heilig voor U en zal ik strijden tegen mijn vlees tot dat dag dat ik Thuiskom bij U.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu