"En Hij begon tot het volk deze gelijkenis te zeggen: Iemand plantte een wijngaard en verhuurde die aan landbouwers en ging een tijd lang naar het buitenland. En toen het tijd was, stuurde hij een slaaf naar de landbouwers, opdat zij hem een deel van de opbrengst van de wijngaard zouden geven. De landbouwers echter sloegen hem en stuurden hem met lege handen weg." (Lukas 20:9 en 10) 

Wijngaarden zijn in de tijd van de Bijbel belangrijke bronnen van inkomsten geweest. Ze komen dan ook regelmatig voor in de verhalen van Jezus, maar ze komen als beeld ook regelmatig voor in de Bijbel. Opmerkelijk dat Jezus meerdere gelijkenissen vertelt over wijngaarden. Het zal er ook alles mee te maken hebben gehad dat Jezus, terwijl Hij rondtrok door het land, telkens de beelden voor Zich zag en op basis van die beelden een verhaal vertelde, waarmee Hij meer wilde zeggen dan alleen het verhaal.

 

De gelijkenis van de slechte landbouwers zou je, als je oppervlakkig leest, kunnen betrekken op recht en gerechtigheid. Als ondergeschikte mag je niet het bezit van je baas nemen. Dat is eigenlijk wat er oppervlakkig gebeurt in deze gelijkenis. Er was een man die een wijngaard had gepland, maar zelf naar het buitenland ging en daarom zijn wijngaard in beheer liet bij landbouwers die tijdelijk de wijngaard huurden. Waarschijnlijk werden er dan afspraken gemaakt over de opbrengt en tegen de tijd dat de druivenoogst een feit werd, stuurde deze man een slaaf naar de wijngaard om zijn deel van de opbrengst te halen. Maar als hij dan komt, dan krijgt die slaaf alleen klappen en willen de huurders alles voor zichzelf houden. En duidelijk verhaal om het moraal in die tijd aan de orde te stellen, zou je zeggen. Dit doe je gewoonweg niet. Dit kan niet bestaan en zeker niet in de ogen van Jezus. 

Maar een rechtgeaarde Jood wist beter en die besefte dat Jezus met deze gelijkenis veel meer zei. En zeker de Schriftgeleerden begrepen direct dat Jezus iets heel anders wilde vertellen. In het boek van de profeet Jesaja gaat het namelijk ook over een wijngaard. Die wordt daar vergeleken met het volk Israël en die wijngaard daar ging van alles mis. En uiteindelijk zijn dan de woorden van de HEER: "Hij verwachte goed bestuur, maar zie, het werd bloedbestuur, gerechtigheid, maar zie, het werd geschreeuw." 

Israël, de wijngaard van God Zelf, waar God goede arbeiders in wilde laten arbeiden zodat het goed bestuurd zou worden, is verworden tot een wijngaard waar bloedbestuur plaats vond. Onrecht en onzuiverheid, eigenzinnig beheer en zelfs bloed werd niet geschuwd. En als Jezus dan deze gelijkenis gaat vertellen, dan staan zeker de Schriftgeleerden direct op scherp.  

En uiteindelijk mogen we ook de lijn naar de kerk van nu best wel trekken. Niet dat wij in plaats van Israël zijn gekomen, maar uiteindelijk is de wijngaard ook inclusief de heidenvolken in inge-ent zijn in Israël. En op dit moment leen wij ergens aan het einde van de gelijkenis, nadat ook de Zoon als gekomen is. Hoe dan ook is voor ons ook de vraag hoe wij met de wijngaard van God omgaan? Die vraag nemen we de komende dagen mee als we verder kijken naar deze gelijkenis. 

Gebed: Heer, Uw wijngaard, Uw kerk en Uw volk, daar bent U zuinig op, daar wilt U goed beheer in zien. Laat mij altijd trouw zijn voor Uw werk.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu