"Dan zal het Koninkrijk van de hemelen gelijk zijn aan tien meisjes, die hun lampen namen en op weg gingen, de bruidegom tegemoet." (Mattheüs 25:1) 

We moeten dus waakzaam zijn met betrekking op de komst van Jezus. Maar wat is het verhaal achter de gelijkenis van de wijze en dwaze meisjes. Als ze alle tien olie hebben, ze alle tien slapen als de Bruidegom komt, als ze alleen verschillen in de hoeveelheid olie, wat is dan het verhaal er achter? Betekent het dan dat alleen zij die volharden er komen? Ook dat lijkt niet te boodschap te zijn van dit gedeelte.

 

Om te begrijpen wat Jezus hier zegt, moet je eerst begrijpen wat deze meiden voor personen waren. Als je alleen leest wat er staat, maar niet weet wat er zich afspeelde dan lijkt er te staan dat alle tien deze meiden hun lampen namen en deze meenamen, terwijl ze op weg gingen om de bruidegom te onthalen. Maar dan ga je voorbij aan de rol van deze meiden. Wat zijn dit eigenlijk voor meiden? 

Deze tien meiden zijn door de bruidegom gevraagd om de feestzaal klaar te maken. Het waren eigenlijk een soort bruidsmeisjes met een bijzondere taak. En straks als de bruidegom zou komen moest de feestzaal helemaal klaar zijn voor de bruiloft. Niets mocht er aan ontbreken en ze moesten niet bezig zijn om zelf een feest te hebben, maar het moest er om gaan dat de bruidegom met zijn bruid een perfect feest hadden. Met dat doel waren de meisjes op weg gegaan naar de feestzaal. En toen ze klaar waren gingen ze de bruidegom tegemoet. De lampen die ze bij zich hadden waren lampen van de feestverlichting. En vijf meiden hadden lampen en olie meegenomen naar de feestzaal, maar 5 meiden hadden alleen lampen meegenomen waar alleen in de lampen olie zat. 

Het gaat in deze gelijkenis niet alleen om het waakzaam zijn, maar het gaat over de intentie waar je voor leeft. Deze meiden waren op weg gegaan om de feestzaal klaar te maken. Daarin waren ze uiterlijk wel gelijk, maar het verschil komt openbaar als de bruidegom niet gelijk komt, terwijl ze hem wel verwachten. Er waren vijf meiden die er alles aan deden om het feest voor de bruidegom te laten slagen, zij namen zelfs extra olie mee. Zij zorgden ervoor dat het feest niet vroegtijdig in het donker zou zitten. 

Maar er waren ook nog vijf andere meiden. Die hadden best zin in een feestje, maar die wilden zelf een feestje en het ging hen uiteindelijk niet om de bruidegom, maar om het feest. Dat moet je even beseffen als je deze gelijkenis leest. Die dwaze meiden waren gericht op hun feestje. Die dwaze meiden zijn diegenen die Jezus wel verwachten, maar Hem verwachten zodat ze zelf naar de hemel kunnen. Maar die wijze meiden zijn diegenen die alles voor de bruidegom over hadden. Dat zijn diegenen die leven voor Jezus. Er is een verschil tussen zij die zich christen noemen omdat ze naar de hemel willen en er zijn christenen die Jezus volgen en alles voor Hem willen doen. Die zijn gericht op het feest voor Jezus. Daar ligt het snijvlak in deze gelijkenis. Leef jij voor de hemel, of leef jij voor Jezus? 

Gebed: Jezus, U komst zal echt mijn heil volmaken, maar ik wil eigenlijk maar één ding: Dat U alles krijgt wat U verdient, zelfs al moet ik dan nog vele jaren langer op deze aarde dienen. 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu