Vandaag wil ik iets met je delen. Voor ene keer wijk ik af van de normale structuur en wil ik iets met je delen wat God mij vandaag liet zien. 

Vandaag heb ik in Limburg gewandeld en tijdens het wandelen gaf God mij op een bijzondere manier onderwijs. Terwijl we aan een pittige wandeling bezig waren waarin heuvels en dalen elkaar afwisselden, we regelmatig van 100 meter naar 200 meter moesten klimmen besefte ik ineens hoe dat dit een beeld is van het leven. Maar zelfs meer dan dat.

 

Ik weet niet hoe het met jou is, maar als je aan mij vraagt wat ik het lieft heb, dan ben ik het liefst op de top van de berg. Of ik ben bezig om naar de top toe te klimmen. Het dal, daar ben ik niet graag. Misschien wel omdat een berg bedwingen een uitdaging voor mij is. Maar stel je nu voor dat je echt altijd op de top wil zijn. Daar moet je gewoon eens over nadenken wat daar de gevolgen van zijn. Het gevolg van altijd op de top zijn, is dat je nooit verder zal komen. Het enige dat je kunt doen is rondjes blijven lopen rondom de top van de berg. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Maar wat bereik je als je rond ene top je leven lang rondjes blijft lopen? Dan leef je op de top, dat is zo. Misschien ook wel geestelijk. Maar als je tien rondjes rond de top hebt gehad, dan weet je de elfde keer precies wat er gaat komen en kun je geen nieuwe ontdekkingen meer doen.


Maar hoe kun je wel steeds meer leren? Dat kan maar op ene manier: Als je telkens verder gaat. Je levensweg kan een weg zijn waarin je heel je leven rond de top van ene berg blijft lopen. Er zijn ook mensen die er voor kiezen om in het dal te leven, maar ik merk dat dit mij niet past. Maar als ik echt meer wil ontdekken in Gods Koninkrijk, als ik echt God de ruimte wil geven om mij te laten groeien in mijn bediening, dan moet ik dus het lef hebben om het dal in te gaan. Niet om depressief te gaan zitten wezen, maar dan moet ik lef hebben om het dal van strijd en beproeving in te gaan om uiteindelijk bij de volgende bergtop te komen. Weet je dat je alleen maar nieuwe toppen in je geloofsleven en in je bediening kunt ontdekken als je er voor kies om ook door het dal te gaan. Dat kan alleen maar als je er voor kies om die veilig top te verlaten in via het dal naar de volgende top te gaan.


Het dal staat in de Bijbel symbool voor de plaats waar de strijd plaats vindt. De strijd wordt nooit gestreden op de bergtop, maar altijd in het dal. De grootste overwinningen worden dan ook niet gewonnen op de bergtop, maar in het dal. In het dal ga je de strijd aan met dat wat jou tegen zal houden om de nieuwe top te kunnen bereiken. In het dal, haal je de overwinningen. En ik weet dat sommigen zich het dal laten inrollen omdat ze niet meer weten hoe het moet. Dat bedoel ik nu niet. Ik wil je vooral aanmoedigen om de top te verlaten om door het dal, te gaan ervaren dat God meer voor je heeft. Ik wil je uitdagen om met God het dal in te gaan waar de strijd tegen de machten en krachten plaatsvindt om dan ook met God de volgende top te bereiken waar jij nog weer meer mag zien van Gods kracht en heerlijkheid. En de top waarop je nu bent is zo veilig, maar ik geloof dat God je meer wil laten zien, maar dat kost je wel wat. En het is de vraag of jij die kosten wil betalen. Want je veilige top loslaten betekent strijd, aanvechting, onzekerheid en nog veel meer. Maar houdt dan het doel voor ogen waar je het voor doet: God de ruimte geven je nieuwe toppen te laten ontdekken. Bergland is nooit vlak land, maar altijd wisselend in hoogte, tenzij de er voor kiest om rondjes te blijven lopen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu