"Daarna baarde deze vrouw een zoon en zij gaf hem de naam Simson. Het jongetje werd groot en de HEERE zegende hem. En de Geest van de HEERE begon hem aan te vuren in Mahane-Dan, tussen Zora en Esthaol." (Richteren 13:24 en 25) 

Je zou zeggen dat als dit jongetje geboren wordt, dat zijn ouders toch wel heel erg blij geweest moeten zijn, want hij zou immers de verlosser van Israël worden. Zeker na de bijzondere ervaring met de engel van de HEER waarvan beide ouders getuigens waren geweest, dan moet er toch echt een moment van dankbaarheid zijn geweest. En dan is het jongetje geboren en dan noemen ze hem: Simson. Simson... Maar, hij was toch een voorbestemd kind? En dan noem je hem: Simson.

 

Wat betekent Simson? Dat betekent: Zonnetje. Nu kun je daar allemaal mooie gedachten bij bedenken. Je kunt bedenken dat hij een type van Christus is en dus past die naam Simson wel. Maar als je een klein beetje kijkt hoe dat de situatie in de omgeving van zijn geboortedorp is, dan krijg je er toch wel iets andere gedachten bij. Een paar kilometer verderop lag het dorp Beth-Semes. Dat was het toenmalige centrum van de aanbidding van de zonnengod Semes. De naam Simson is in het Hebreeuws een rechtstreekse afstamming van het woord 'semes', dat zon betekent. 

Hoe het precies zit weten we niet, maar het is wel heel opmerkelijk dat dit jongetje deze naam krijgt. Wellicht zegt het iets over de vervlakking van de godsdienst van de Israëlieten. Dit is eigenlijk verschrikkelijk, als je er goed over nadenkt. Je vraagt je dan ook echt af wat zijn ouders hebben ervaren van God? Toch blijft er een waas hangen rondom de ervaring die vooral de vader van Simson had rondom die verschijning van die engel. Zijn reactie blijft opmerkelijk en vreemd. Het was toch al snel duidelijk dat het om een engel van de HEER ging, maar Manoach blijft vreemd reageren? Was er dan helemaal geen besef van God meer over? 

Maar dan blijkt dat door alles heen, God Zijn plan verder uitvoert. God zegent Simson en de Geest van de HEER vuurt hem aan. Stel je voor dat je een zoon van God ontvangt en zodra hij volwassen begint te worden, blijkt dat de Geest van God hem aanvuurt en in beweging zet. Ik kom soms ouders tegen van jongeren die hun keus voor Jezus hebben gemaakt en waar Gods Geest die jongere heel vurig in beweging zet, maar waar die jongere zich eigenlijk moet verantwoorden omdat dit gebeurt. Wat is de kerk, ook in onze tijd gezegend als God jongeren door de Geest in beweging zet. Dat Simson begint te bewegen, maakt dat de redding nabij is. En ja, ook bij Simson en misschien wel juist bij Simson, gaat er heel veel mis en is hij lang niet altijd de man naar Gods hart, maar toch zet de Geest hem in beweging.  

Dat betekent niet dat alles altijd maar goed zal gaan, ook Simson moet zijn keuzes maken, afgestemd op God. En wat gaat hij daar vaak de fout mee in, maar ondanks dat blijft God hem wel gebruiken. 

Gebed: Heer, de manier hoe U mensen gebruikt is soms niet te volgen, maar het wonder is dat U Uw gang gaat, op Uw manier en zo Uw kerk bouwt. Het bemoedigt mij hoe U doorgaat met Uw werk.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu