“Zij zei: Ja, Heere, maar de hondjes eten ook van de kruimels die er vallen van e tafel van hun bezitter.” (Mattheüs 15:27) 

Kan het zijn dat je niet tevreden bent met het antwoord van Jezus? Dat kan zeker! Als je iets vraagt en je krijgt het niet, dan kun je ontevreden zijn of het er niet mee eens zijn. Dat hoort bij vragen. Het kan zelfs diepe teleurstelling zijn. De vraag is wat je daar dan mee doet. Mag je dan nog een keer doorvragen, net zoals Abraham bleef vragen. Je moet die situatie van de Kananese vrouw eens tot je laten doordringen.

 

De vrouw in de geschiedenis woonde in het land van Tyrus en Sidon. Het was het heidense land waar Jezus rondliep. Dat op zichzelf was wel vreemd als je bedenkt dat Jezus zegt dat Hij gekomen is voor de verloren schapen van het huis van Israël. Wellicht bedoelt Jezus daarmee te zeggen dat Hij het heidense gebied was ingegaan om daar ook nog mensen uit Israël op te zoeken. In ieder geval is het risico wel groot dat er dan ook heidense mensen aankloppen om hulp. En dat gebeurt ook. Zoiets als de vraag of je ongelovigen ook de handen mag op leggen voor genezing, of misschien nog sterker: mag je bij ongelovigen bevrijden van demonen? Dan blijft het huis toch leeg als God daar door het geloof niet woont? 

Dit is in ieder geval wel de situatie bij deze vrouw. Haar dochter wordt lastiggevallen door een demon. En ze komt met haar nood bij Jezus. En dan zegt Jezus dat Hij haar niet zal helpen, want Hij is niet voor de heidenen gekomen. Hij is met de tekenen van het Koninkrijk gekomen voor het volk van Israël. Dat is wat Hij eigenlijk zegt. Hij zegt niet dat ze niet in Hem mag geloven, ze vraagt namelijk helemaal niet om geloof! Ze vraagt ook niet om geloof voor haar dochter. Dus die uitspraak dat als Jezus je een kruimel geloof geeft, dat dit genoeg is, is echt niet waar het hier om gaat. Ze vraagt om een wonder van bevrijding voor haar dochter. 

Op die vraag zegt Jezus: “Ik ben niet gekomen om de heidenen deze wonderen te geven.” Wat doe je als Jezus zo’n antwoord geeft? Deze vrouw laat het er dus niet bij zitten, ze wil dan een kruimel ontvangen. Een kruimel van Jezus’ autoriteit is meer dan genoeg om de problemen van haar dochter op te lossen. Weet je dat we niet eens heel veel nodig hebben van Jezus? Zijn macht en kracht is zo groot dat het kleine al genoeg is. En soms lijkt het of Jezus niet ingrijpt en je laat staan, maar durf je dan te geloven dat als Jezus slechts iets kleins heeft, dat dit genoeg is in jouw situatie? Als er niets gebeurt als je bij Jezus om hulp vraagt, laat het daar dan niet bij zitten, maar durf te volharden in geloof. Uiteindelijk prijst Jezus deze vrouw om haar geloof. Jezus gaat altijd verder met dat wat Hij geeft, dan wij denken en deze vrouw durfde zover te gaan bij Jezus. 

Gebed: Jezus, als U soms niet reageert, dan zal ik aanhouden, niet omdat ik U lastig wil vallen, maar omdat ik Uw macht en kracht nodig heb.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu