“Het woord van de HEERE kwam tot Jona, de zoon van Ammitthai: Sta op, ga naar de grote stad Ninevé en predik tegen haar, want hun kwaad is opgestegen voor Mijn aangezicht.” (Jona 1:1 en 2) 

Wat doe je als je denkt dat God een plan met je leven hebt waarvan jij denkt: Laat maar zitten, dit wil ik echt niet! Als God duidelijk spreekt tegen je, maar jij denkt: Zoek maar iemand anders, maar ik doe het niet? Natuurlijk, waarschijnlijk ben je netjes genoeg om te zeggen dat je toch zult luisteren, want niet luisteren naar God dat doe je toch gewoon niet? En dan begrijp ik heel goed wat je zegt en hoe je reageert. Jona deed het allemaal iets radicaler en er zat bij Jona ook nog wel even iets onder dat hem helemaal niet lekker zat.

 

Soms is communicatie met God echt niet leuk! Niet dat God verkeerde keuzes maakt, maar wel dat je worstelt met Gods bedoelingen en met zijn plan. Jona was niet voor niets opstandig. We kennen het verhaal allemaal. Jona moest naar Ninevé en hij wilde niet. Dat klinkt als een heel bekend zinnetje uit een kinderliedje, maar hij wilde echt niet. Zijn vluchten voor God had een reden. 

God had gezegd: “Jona, ga jij naar Ninevé en ga ze daar vertellen dat Ik de stad ga verwoesten.” En Jona luisterde niet toen God sprak. Of eigenlijk, hij luisterde wel, maar volgde Gods stem niet. En de reden? Je zou nog kunnen zeggen dat hij bang was. Die grote goddeloze stad, daar wilde hij niet naartoe. Stel je voor, tussen al die goddeloze mensen vertellen dat God woedend is, dat is nogal wat. Maar als je doorleest is Jona eerder boos dan bang, want nadat Jona in die vis heeft gezeten, blijkt het geen angst te zijn, maar gunt hij Ninevé de redding niet. 

De Ninevieten waren aardsvijanden van Israël en als er iets was dat Jona hen niet gunde dan was het de waarschuwing van God en de kans dat zij zich zouden bekeren. Het gaat dus niet zomaar om het negeren van Gods stem, maar het zit veel dieper. Het heeft te maken dat het gehoorzamen van Gods stem er voor zorgt dat iemand die je het niet gunt, gezegend wordt. Dat het betekent dat God iets van je vraagt dat je een ander niet gunt. Als het dan om communicatie met God gaat, dan raak je God in Zijn rechtvaardigheid. Dan is een viservaring het gevolg. Het gaat dus niet om die momenten dat je niet durft, maar om die momenten dat je absoluut niet wilt luisteren omdat je een ander niet gunt wat God de ander wil geven door jou heen! Dat is Jona! 

Herken je dit soort momenten in je leven? Misschien wel op een moment dat je God vraag om je iets duidelijk te maken en dat Hij je zegt je grootste vijand te zegenen? We hebben allemaal Jona-momenten op het moment dat we echt Gods stem leren verstaan en we echt in gesprek zijn met God. God zal altijd met momenten komen waarbij jij over je grens heen zult moeten, omdat er voor God geen onderscheid is tussen mensen, waar wij muren hebben gebouwd. Spreken van God in je leven dat je iets van jezelf moet opgeven, omdat Hij iets van je vraag, wat je liever niet doet. 

Gebed: HEER, geef mij het hart van Jezus, ook voor hen van wie ik het moeilijk vind om hen lief te hebben, zodat ik elke zegen van U zal doorgeven als U dat zegt.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu