"Want daarvoor spannen wij ons ook in en worden wij gesmaad, omdat wij onze hoop gevestigd hebben op de levende God, Die een Behouder is van alle mensen, in het bijzonder van de gelovigen." (1 Timotheüs 4:10) 

Waar spant Paulus zich eigenlijk voor in? Deze tekst heeft alles te maken met wat hij al gezegd heeft over de oefening van de godsvrucht. Dat is belangrijk vanwege de belofte van het tegenwoordige en het toekomende leven. Daarvoor spannen wij ons in. Je oefening in Godsvrucht heeft alles te maken met de belofte dat God je dan zal beschermen voor nu en voor de toekomst. Het heeft immers alles met het geloof in Jezus te maken, daardoor is er ook meer en meer godsvrucht. Maar dat heeft ook gevolgen.

 

Wat is volgens Paulus hier het gevolg van? Er is smaad van de mensen om hem heen. De filosofen van zijn tijd vonden de geloofsovertuiging van Paulus meer dan dwaas. Niet alleen omdat Paulus oproept om meer godsvrucht in je leven te dragen, maar omdat wij, christenen, onze hoop gevestigd hebben op de levende God! We worden als dwazen gezien, omdat we ons vasthouden aan de levende God. Onze hoop is gevestigd op God, Die voor ongelovigen en filosofen totaal niet bestaat. Ze geloven er niets van en hoe dwaas zijn wij dan in hun ogen dat wij in deze God geloven? 

En als we dan ook nog zeggen dat God een behouder is van alle mensen, dan is het in hun ogen helemaal compleet. Het is als dwaasheid en onzin. En dat levert altijd spot en smaad op. Ik denk dat het goed is om te beseffen dat geloven in het bovennatuurlijke, helemaal niet normaal is voor benedennatuurlijke mensen. De God, Die er is, en waarin wij geloven is niet iets dat men in onze tijd normaal vindt. Alles moet bewezen worden, dat was toen en dat is nu niet anders. Alles wat niet te bewijzen is met zichtbare feiten telt niet mee. En toch kiezen wij er voor om ons vast te houden aan God! 

En Wie is God voor ons? Hij is de behouder van alle mensen. Dat wij er zijn zoals wij er zijn hebben wij te danken aan God. Hij geeft de belofte voor nu en straks, en omdat Hij ons leven in Zijn hand houdt, daarom spannen wij ons in om steeds meer op Jezus te gaan lijken. Denk daar eens over na, hoe dat is. En welke smaad en spot het ook oplevert, wij geloven dat God wezenlijk aanwezig is in ons bestaan. Hij is er absoluut en Hij zorgt voor ons, Hij is Degene die ons behoudt. 

Als mensen dat niet geloven, dan spotten ze ermee. Je moet tegenwoordig tolerant zijn, maar christenen hoef je blijkbaar met wat minder tolerantie tegemoet te treden. Maar als dat dan zo is, laten wij dan zichtbaar maken dat God absolute realiteit is! Blijf je hoop vestigen op God, in elke situatie en hoe meer dat God ingrijpt in onze situaties hoe meer zichtbaar zal worden Wie God is. Laat je niet uit het veld slaan als je smaad ervaart, geloof dat God jouw leven in Zijn hand vasthoudt. 

Gebed: Heer, ik dank U dat U de behouder van mijn leven bent en mij ook nog eens eeuwig leven geeft. Ik wil dichtbij U leven, Uw vruchten dragen, zelfs als het smaad en spot oplevert.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu