"En zij brachten het volk, de oudsten en de schriftgeleerden in opschudding; en zij kwamen op hem af, grepen hem en brachten hem voor de Raad." (Handelingen 6:12)


Nog twee mensen zullen we naar kijken met de vraag of geloven altijd een feest is. Het podium, preken, Gods Woord brengen en zien hoe het binnenkomt bij luisteraars is echt een van de mooiste dingen die er is. Je voelt wat Gods Woord doet, de kracht die er vanuit gaat. De andere kant is ook waar: Soms zie je mensen naar je kijken met een blik in hun ogen van ‘als jij maar niet denkt dat jij hier alles mag zeggen’. Menig keer kreeg ik dat gevoel als ik over het Koninkrijk ergens sprak en over de thema’s die dan heel gevoelig liggen. Heel vaak kwam ik er achteraf achter dat de weerstand niet zo groot was als dat ik dacht.


Het is lastig in te schatten wat er gebeurt. Zowel in het positieve als soms ook in het negatieve. Maar om nu te zeggen dat je je leven niet zeker bent, dat zeker niet. Sterker nog, meestal geeft preken je zoveel passie en kracht, dat is een van de mooiste dingen die je met God kunt meemaken. Natuurlijk is het Woord van God als een tweesnijdend zwaard.

En is geloven nog steeds een feest als dit iets gaat losmaken waar je niet van kunt overzien wat het losmaakt? Wat als het zoveel vijandschap geeft, dat jij je leven niet zeker bent. Zijn we niet beschermd dan, als kinderen van God. Als we doen wat Hij vraagt, komt het toch goed?

Toch is ook dat de vraag. Het Koninkrijk van God brengen is echt gaaf! Mensen verzoend zien worden met God en wonderen en tekenen zien gebeuren, maar wat als dit tot gevolg heeft dat je daarmee allemaal veilige tradities omver haalt? Stefanus deed dat en hij dacht daar verder ook niet al te veel over na. Hij deed gewoon wat God van hem vroeg. Hij was vol van geloof en van kracht. Goddelijke kracht was in hem waardoor hij grote wonderen en tekenen deed onder het volk. En weet je wat er dan gebeurt? Dan gaat de kerk groeien! En elk woord dat er tegenin werd gebracht kon hij weerstaan vanwege de wijsheid van God Die in hem was.

Het is opmerkelijk dat hij voluit doorgaat en niet gaat redeneren wat men er van zou vinden. En hoe kun je zo’n man stoppen? Een man als Stefanus die zoveel passie had voor Jezus en Zijn Koninkrijk dat hij door niets af te stoppen was? Die is niet te stoppen, tenzij je er wat duivelse praktijken op na gaat houden. Door bedrog dienen ze aanklachten tegen hem in en uiteindelijk levert hem dat gevangenschap op.

Is dit ook wat bij geloof hoort? Weet je waar ik zo boos over kan worden? Over mensen die zeggen dat als je genoeg geloof hebt, alles voor de wind zal gaan. Want als dat zo is, dan hebben de gelovigen in de verdrukking zeker niet genoeg geloof? Juist daar waar het geloof het sterkste is, juist daar is ook vaak vervolging en tegenstand. Daar wordt satan woest en ziet hij zijn imperium slinken. Dat is ook wat het is en juist als Gods kind ben je een prooi. Moet je dan zeggen dat God niet beschermt? Telkens als we op deze vraag uitkomen, blijkt dat dit nooit de vraag is van degenen om wie het in de Bijbel gaat.

Stefanus neemt zijn verantwoordelijkheid die hij vanwege zijn bediening heeft, wat het ook zal gaan kosten. Ook dat wist hij niet, zoals wij het achteraf wel weten, maar let op zijn trouw aan God. Zodat we morgen kunnen zien wat de gevolgen echt werden, maar zodat we ook zien hoe hij uiteindelijk ook staande blijft, zelfs als het erop lijkt dat God alles over hem heen laat komen.

Gebed: Heer, zoekend naar Uw plannen en naar Uw bedoelingen, besef ik wat de kosten kunnen zijn om U echt te vertegenwoordigen op aarde. Dank U dat in Nederland de situatie nu nog niet zo is als bij Stefanus. Laat mij altijd trouw zijn aan U.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu