"De liefde is geduldig, zij is vriendelijk, de liefde is niet jaloers, de liefde pronkt niet, zij doet niet gewichtig." (1 Korinthe 13:4)


Het ingewikkelde van het avontuur met God is liefde. Het is eigenlijk heel simpel, maar onvoorwaardelijk liefhebben is niet eenvoudig. Er zijn redenen genoeg om iemand niet lief te hebben, er kan genoeg gebeuren waardoor jij uit pijn of frustratie reageert op situaties of op mensen waarin God jou juist het avontuur met Hem wil laten beleven. En denk nu niet dat ik dit als een heilige schrijf, want dat ben ik niet. Ook ik ga hierin struikelend achter Jezus aan. En het is maar goed dat je niet twee keer kan struikelen, zonder tussendoor op te staan, want anders zouden we dat regelmatig doen.


Het is goed om eens even de woorden van Paulus uit 1 Korinthe 13 even goed te lezen. En lees dan gewoon eens even vers 4 tot en met 8a. Wil je dan de tijd eens nemen om elk onderdeel van wat liefde is te bekijken en heel eerlijk in de spiegel te kijken waar jouw knelpunten zitten. En ja, je hebt voor alles ook ongetwijfeld een reden waardoor het misgaat, die heb ik ook, maar wil je die reden blijven gebruiken of wil je het avontuur met God voluit leven en niet de reden als excuus gebruiken maar gewoon zeggen: Ja, het klopt, ik struikel hier en daar wil ik andere keuzes in maken.

Ik ervaar het als een zegen dat er mensen om mij heen zijn die soms heel eerlijk met mij willen zijn, al doet dat soms ook gewoon pijn. Maar dat hebben we nodig, want als de liefde niet functioneert, dan gaat het avontuur met God aan het doel voorbij. En het kan ook echt zo zijn dat je in de ene situatie wel in liefde functioneert en in een andere juist niet. Probeer dan eens naar de wortel te gaan om de oorzaak boven tafel te krijgen.

Er zijn mensen die tegen mij zeggen dat ik bij bevrijdingspastoraat ongelofelijk veel geduld heb. Dat heeft met liefde te maken. Maar helaas zijn er ook andere situaties, vooral als structuren bij mij in de weg zitten, dat ik heel wat minder geduld heb en dit stukje liefde echt iets punt van aandacht is. Begrijp je, dat er oorzaken kunnen zijn waardoor het kan wisselen? Iemand die altijd is afgewezen zal vaak tobben met het stukje liefde rondom het eigen belang. Zo iemand wil dan eindelijk wel eens beloning zien voor dingen die goed gaan. Dat kan heel spannend worden met de gaven van de Geest.

Dat is de reden dat Paulus het woord liefde tot in detail uitwerkt. En ik geloof dat wij allemaal puntjes hebben rondom dit woord waarin we nog mogen groeien en waardoor we nog meer ruimte kunnen geven aan de mensen die op ons pad komen waarmee wij het avontuur met God mogen aangaan. Durven we dan eerlijk te zijn voor God en de mensen dat wij soms helemaal niet zo lief zijn als dat we zouden moeten zijn?

Ik besef dat dit een heel lastig en pijnlijk thema kan zijn. Ik zeg het ook echt niet omdat ik foutloos zou zijn of omdat ik gewoon eens duidelijk wil zijn, maar ik zeg het vandaag omdat ik geloof dat hoe meer de liefde functioneert, hoe meer ruimte er zal zijn voor de doorbraken van het Koninkrijk van God, door jou heen. Blokkades die er kunnen zijn, zijn er om op te ruimen zodat het avontuur met God nog groter zal worden in je leven.

Gebed: Heer, ik wil meer liefde in mijn leven en alles waarin er nog blokkades zijn opruimen. Open mijn ogen voor mijn stukjes waarin liefde niet volmaakt is, zodat ik daarin zal groeien.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu