Gebed bij een slecht nieuws boodschap

Serie: Wij bidden

“Daarop keerde hij zijn gezicht naar de muur en bad tot de HEERE.” (2 Koningen 20:2 – HSV)

“Hizkia draaide zijn gezicht naar de muur en bad tot de HEER.” (2 Koningen 20:2 – NBV21)

Wat doe je na een slecht nieuws gesprek met een arts? Dit is de vraag die bij mij opkwam op het moment dat ik de geschiedenis van koning Hizkia las. Tegelijk is die geschiedenis anders dan hoe wij hem normaal gesproken zouden meemaken, denk ik. Na de vorige geschiedenis begint het volgende hoofdstuk met de mededeling dat Hizkia ziek is, tot stervens toe. Met andere woorden, hij is zo ziek dat het er helemaal op lijkt dat hij gaat sterven. Daar lijkt het in ieder geval op gezien het ziektebeeld. Hoe Hizkia daarop heeft gereageerd lezen we niet. Dat komt pas later.

Terwijl hij doodziek is, komt Jesaja binnen en hij spreekt namens God. Een profeet zoals Jesaja was anders dan de profetie van het Nieuwe Testament. Vaak was een profeet, als hij op goede voet stond met de koning ook de adviseur en degene die namens God sprak tot de koning. In die zin is het totaal anders dan als dat je nu een slecht nieuws boodschap krijgt. Toch weet ik nog goed dat mijn moeder ernstig ziek was en als je regelmatig in het pastoraat met terminaal zieken te maken hebt, heb je vaak ook een netwerk om je heen die je kunnen vertellen waar je bij een bepaald ziektebeeld op kunt rekenen. Dan is het makkelijker om je pastoraat af te stemmen. Zo had ik in die tijd ook iemand en die was heel eerlijk tegen mij en zij zei: “Theo, ik wil gewoon echt eerlijk met je zijn, je moeder gaat sterven”. Op dat moment had nog geen arts dat uitgesproken.

Dat moment vergeet ik nooit meer. En wat doe je dan? Natuurlijk wisten we, net als Hizkia, dat ze ziek was tot stervens toe. Alleen die eerste keer dat er echt woorden aan gegeven worden, dan is het ook heel definitief. Bij Hizkia komt de profeet deze boodschap brengen namens God. En wat doe je dan? Zeker in de situatie van Hizkia was het echt niet vreemd geweest als hij zich hierbij had neergelegd.  Toch doet Hizkia dat niet. Hij begint te bidden. In het mijn voorbeeld bij mijn moeder vond ik het best lastig tot op welk moment dat je om een wonder moest blijven bidden, iets waar ik toen nog helemaal geen enkele ervaring mee had. En ook nu nog steeds is er vaak een moment, ook in het pastoraat, dat als het einde dichtbij komt, je stopt met bidden om genezing, omdat je ook een goed afscheid niet in de weg wil staan.

Hizkia bidt en dat doet hij op een manier dat je het idee krijgt dat Hizkia denkt dat het een straf van God is. Het gebed van Hizkia is zo sterk gericht op dat hij met een volkomen hart het gewandeld en trouw is geweest aan God. Er was ook, op basis van dit moment van zijn leven, geen enkele reden om aan te nemen dat God hem zou laten sterven vanwege zijn levenswandel. Ongetwijfeld heeft Hizkia ook het gevoel gehad dat hij nog niet klaar was met zijn werk. Dit alles bij elkaar maakt dat hij begint te bidden.

Dan kun je nu van alles bedenken en je ook als druk maken over een vraag als ‘wat dan als God niet verhoort’. Die vraag hoor je achteraf vaak als iemand alsnog is overleden. Maar besef ook even dat Hizkia op geen enkele manier wist wat zijn gebed zou uitwerken. Hij wist, net zo min als dat wij nu ergens voor bidden, niet wat God zou doen. Toch bidt hij. Er staat niet bij of hij er geloof voor had, het enige dat een rol speelde was dat hij niet wilde sterven, ongeacht wat Gods bedoeling was, hij kiest ervoor om te bidden. Je leest ook nergens wat er was gebeurd als God niet had gehoord. Ook niet als deze geschiedenis later wordt aangehaald.

Nu zegt dit niet dat je in elke situatie zou moeten bidden om vijftien jaar extra. Er is ook een tijd van sterven en moeten loslaten, maar tegelijk laat deze geschiedenis wel zien dat ook als lijkt het definitief dat je niet bij de pakken hoeft te gaan neerzitten en dat de weg van gebed wel degelijk open is. En wie weet hoeveel tijd je er dan nog bij krijgt omdat God je nog langer wilt gebruiken. En is het anders, dan mag het ook goed zijn, want Gods weg is dan de beste.

Gebed: Heer, soms lijken al die gebeden zo makkelijk, maar ook de mensen van toen wisten niet wat hun gebed zou uitwerken. Daarom wil ik bidden, altijd en in elke situatie.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu