Wat verwacht je van het gebed?

Serie: Wij bidden

“En het volk kwam naar Mozes toe. Zij zeiden: Wij hebben gezondigd, want wij hebben tegen de HEERE en tegen u gesproken. Bid tot de HEERE dat Hij de slangen van ons wegneemt. Toen bad Mozes voor het volk.” (Nummeri 21:7 – HSV)

“Daarop ging het volk naar Mozes. ‘We hebben gezondigd,’ zeiden ze, ‘want we hebben de HEER en u verwijten gemaakt. Bid tot de HEER dat Hij ons van die slangen verlost.’ Mozes bad voor het volk.” (Numeri 21:7 – NBV21)

De manier hoe Mozes heeft gebeden voor de farao, zo heeft hij ook meerdere keren voor Israël gebeden. De keren dat God het hele volk van Israël wilde wegdoen en vernietigen zijn er regelmatig geweest. De ene keer bad Mozes en sprak Hij God aan met woorden als: “Hoe zouden de heidenvolken U dan zien als U dit volk vernietigt? U haalt het uit Egypte om het om te laten komen in de woestijn”. Op een ander moment bidt hij eigenlijk niet veel anders dan zoals bij de farao. De vraag is dan misschien iets minder heftig omdat het om zijn eigen volk gaat, maar het is eigenlijk net zo erg. Toch zou ik daar nu een andere vraag bij willen stellen: Wat verwacht jij van het gebed?

Het moment dat Mozes voor het volk begint te bidden is in dit geval op het moment dat Israël boos is geweest op God en God heeft gereageerd met gifslangen. Als de Israëlieten dan zien dat iedereen die gebeten wordt, sterft, beseffen ze dat er echt iets moet gebeuren, voordat heel het volk sterft. Die gifslangen gaan gewoon door met bijten. Op dat moment vragen ze, na tot de erkenning gekomen te zijn van hun zonden, aan Mozes om voor hen te bidden. Hierbij kun je dezelfde vragen stellen, als bij de farao. Er is alleen een groot verschil.

Bij de farao stopt God gewoon de plaag, maar bij zijn eigen volk ligt dat anders. Stoppen zou ook niet gaan, omdat degenen die gebeten zijn op elk moment kunnen sterven. En dan komt het er op aan wat je durft te geloven van het gebed. Durf jij te geloven dat God niet alleen hoort, maar ook reageert? En wat dan als God met een manier komt die dwars tegen jouw logica ingaat? Of vind jij het logisch dat als je naar een slang van koper kijkt, dat je geneest van een slangenbeet? Ik denk dat je geen bijzonder geschoolde arts hoeft te zijn om te begrijpen dat dit medicijn niet erg logisch is dat dit zou werken.

Maar ja, als je de lijn even doortrekt naar het moment waarop Jezus deze geschiedenis betrekt op Zichzelf is dat misschien niet eens zo heel veel anders. Hier in de woestijn moeten de dodelijk gebeten mensen naar een stuk koper kijken, maar Jezus zegt dat wij alleen naar Hem moeten kijken om gered te worden. Als je dat even verstandelijk bekijkt, klopt je logica toch ook niet? Ik begrijp wel dat er mensen zijn die zeggen dat het Evangelie van Jezus nooit kan kloppen. Als je met je verstand het beredeneert, is het toch onmogelijk dat iemand van 2000 jaar geleden, Die gestorven is, jouw de weg naar de hemel bereidt?

Er zit iets achter dat alles te maken heeft met de vraag wat jij gelooft van het gebed, of nog dieper, de vraag of jij God blindelings durft te vertrouwen. Durf je Hem op Zijn woord te vertrouwen? Als je bedenkt dat die Israëlieten in de woestijn moesten geloven dat die koperen slang hen zou genezen, dan moet je God wel echt durven vertrouwen op Zijn woord. Het gaat dan ook niet om die slang in de eerste plaats, het gaat over de vraag of je God durft te vertrouwen als Hij zegt dat die slang levensreddend is. Durf jij je redeneren en je logica los te laten om blindelings op God te vertrouwen?

En natuurlijk gaat er bij Jezus er wel om dat wat Hij heeft gedaan, maar uiteindelijk draait het in je geloof om precies dezelfde vraag: Durf jij God echt te vertrouwen? En wat dan als jij nu ergens voor bidt en God maakt jou duidelijk wat Hij wilt dat jij zult doen, durf jij dan nu ook blindelings te vertrouwen en de weg te gaan die Hij je wijst? Ik besef heel goed dat ik je een vraag stel die niet simpel is. Ik ben ook gewoon mens en ook ik kan soms met Gods manieren worstelen en Hem niet begrijpen. De vraag is uiteindelijk of jij God, God durft te laten zijn, beseffend dat Hij zoveel groter is dan jij en ik en dat Zijn manieren veel beter passen en kloppen dan alles wat wij bedenken. Maar zodra je op dit geloofsniveau stappen durft te zetten, zul je zien op welke manier God dat zegent.

Gebed: Heer, soms zijn Uw manieren zo niet logisch voor mij en toch wil ik U volledig vertrouwen!

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu