God is rechter

Thema: God is…

“Maar God is Rechter: Hij vernedert de een en verhoogt de ander.” (Psalm 75:8)

Iemand zei in de achterliggende tijd tegen mij: “Stel je nu voor dat iemand helemaal perfect heeft geleefd, maar niet heeft geloofd in Jezus, gaat diegene dan naar de hel”? Herken jij zo’n vraag? Ik wel, niet alleen als vraag die mij gesteld wordt, maar ik vind dit dus ook lastig. Je komt gewoon mensen tegen die nooit iemand kwaad hebben gedaan en hoe gaat God daar dan mee om? Ik wilde op deze vraag antwoord geven en tegelijk dacht ik: “Pas op, Theo, voor je het weet oordeel jij en niet God”.

Zodra ik zou zeggen dat zo iemand naar de hel gaat, zet ik mij op Gods stoel. Ja, nu kun je zeggen dat de Bijbel duidelijk is over het oordeel als iemand niet gelooft. Dat klopt en ik zal de laatste zijn die zou zeggen dat God straks aan het eind van de geschiedenis niet zou oordelen, maar zodra ik het ga invullen, neem ik het oordeel ter hand. En hoewel je de Bijbelteksten dan aan je kant kunt hebben, denk ik, dat wij altijd moeten uitkijken om het oordeel uit te spreken, want dat is aan God.

God is niet alleen rechtvaardig, maar God is ook rechter. God spreekt recht en misschien wacht Hij daar soms echt nog wel mee, maar God zal recht spreken. Alleen is dat recht dat God spreekt van een heel andere orde dan ons recht. Niet voor niets lezen we in de Bijbel dat wij zien wat voor ogen is, maar dat God het hart aanziet. Ik weet niet of iemand die altijd goed leefde, maar nooit iets over wat hij geloofde zei, ook daadwerkelijk niet geloofde. Daarmee zeg ik niet dat het goed is als je in je leven geen getuigenis van je geloof aflegt, maar hoe bijna onmisbaar het ook is, is de enige voorwaarde geloven in Jezus. En ik denk dat je daar eigenlijk nooit over kan zwijgen, maar er kunnen redenen zijn dat iemand het niet doet en dan zal God volmaakt zuiver straks recht spreken.

De tweede vraag die je vervolgens bijna altijd krijg is de vraag of het bestaan van een hel, Gods liefde niet laat verdwijnen. Het niet bestaan van een plaats van oordeel zou juist Gods liefde laten verdwijnen. Stel je voor dat God straks zomaar iedereen toelaat in de hemel. Ongeacht wat iemand deed en of hij daar berouw over had. Ik weet niet of ik dan mij in de hemel wel zo veilig zou voelen. Een beroepsmoordenaar zonder berouw? Een serieverkrachter die zich nooit bekeerde? Maar ook die kleinere zonden, waar geen bekering van was, zou je dat in de hemel erbij willen hebben? Als iemand niet is veranderd?

Een rechter is namelijk niet alleen iemand die straf uitdeelt. Een rechter zorgt vooral voor gerechtigheid en daarmee ook voor veiligheid. Zonder gerechtigheid kan er geen veiligheid zijn, zelfs niet in de hemel. De enige manier dat iemand die zondigt, verandert van intenties en zich echt bekeert, is door in Jezus te geloven. Dat maakt niet alleen dat iemand gaat geloven, maar ook dat iemand gaat veranderen, echt veranderen. Als God straks op Zijn rechterstoel gaat zitten is daarom het geloof in Jezus het enige dat zal tellen. Dan spreekt God je vrij van elke zonde, omdat er dan recht gedaan is aan de schuld, maar ook omdat Hij dan de veiligheid kan waarborgen in de hemel omdat het geloof in Jezus jou veranderde en je niet liet wie je was. Daarom spreekt God recht en is Hij rechter en zal Hij nooit verhogen degenen die niet leerden buigen voor Hem en daarom zal Hij verhogen als je buigt voor Jezus!

Gebed: Heer, soms zijn er dingen van U die ik lastig vind, maar toch is het feit dat U rechter bent ook heel geruststellend. Dank U daarvoor.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu