Spannende missie

Thema: Op pad met Paulus

“En enigen die uit Judea gekomen waren, leerden de broeders: Als u niet besneden wordt volgens het gebruik van Mozes, kunt u niet zalig worden.” (Handelingen 15:1)

Wat is eenheid? Dat was even een vraag die bij mij opkwam toen ik Handelingen 15 las. Een voor mij eigenlijk wel erg bekend hoofdstuk, omdat je tijdens je theologiestudie leert dat dit over het apostelconvent gaat. Als theologiestudenten moesten we de indelingen van alle Bijbelboeken kennen. Het hele 15e hoofdstuk is eigenlijk een bijzonder hoofdstuk in het Bijbelboek Handelingen, omdat het daar even niet over zending gaat, maar dat de apostelen bij elkaar komen in Jeruzalem omdat er verschil van mening was ontstaan. En daarbij stelde ik mijzelf bij het schrijven de vraag wat eenheid is. Betekent eenheid dat je het altijd met elkaar eens bent? Ik denk het serieus niet.

Eenheid is veel meer dat terwijl je verschillende inzichten hebt, je er toch met elkaar uitkomt. En reken dat de omstandigheden in Handelingen 15 niet mals zijn geweest. Het heeft echt wel even flink geknetterd. Er ontstonden even twee partijen die het flink oneens met elkaar waren. En wat wil je een kerk die net begint te groeien, met zoveel meningen, met zoveel nieuwe ontdekkingen en vormen, daar moet het soms ook gewoon even spannend zijn. Dat gebeurde daar, net zoals wij daar hier ook maar al te vaak last van hebben. En wat is dan de juiste keus?

Paulus en Barnabas worden geconfronteerd met de gemeente die uit heidenen bestond die tot geloof waren gekomen en toen waren er ineens ook ex-Farizeeërs die ook tot geloof waren gekomen. Je begrijpt wel hoe lastig dat geweest moet zijn. En Paulus heeft dat ook als geen ander begrepen. Als je later de brief aan de Galaten leest, dan blijkt hij hier makkelijker mee om te gaan dan nu in deze situatie. Eigenlijk loopt de discussie over de besnijdenis. De Joden die hier tot geloof waren gekomen eisten dat de heidenen die tot geloof waren gekomen ook besneden moesten worden.

Uiteindelijk gaan Paulus en Barnabas hiermee terug naar Jeruzalem om dit te bespreken met de broeders daar. Dit besluit konden ze niet zelf nemen. Opmerkelijk is dat er ook daar discussie ontstaat. De besnijdenis was voor de Joden van zo groot belang dat dit er eigenlijk bij moest horen. Dit werden dus voorwaarden die erbij zouden horen en het kon niet zonder. Of het echt een voorwaarde was is niet duidelijk, maar na geloof de besnijdenis toepassen in ieder geval wel.

Op de vergadering in Jeruzalem wordt het na een flinke discussie wel weer een eenheid. Geen besnijdenis voor de heidenen. En eigenlijk ook daarmee geen wettische regels voor de heidenen. Waarschijnlijk is het niet gegaan over de Tien Geboden, maar veel meer over alle voorschriften die God voor Israël had vastgesteld omdat Israël Zijn eigendom was als volk. In dat kader past ook de besnijdenis. Dat is iets dat helemaal uniek was voor Israël als volk. Dat was ook niet bedoeld voor heidenen die tot geloof kwamen net als heel veel van de sociale wetgeving en de voedselwetten. Je merkt ook dat er maar een paar regels overblijven en die gaan niet over de Tien Geboden. Dat gaat over de sociale wetten en de voedselwetten die speciaal voor Israël waren als Gods uitverkoren volk. Voor de heidenen blijft dan alleen over: Niets eten dat aan afgoden is geofferd, geen ontucht, het verstikte mag je niet eten en bloed mag je niet eten.

Wat maakt nu dat dit uiteindelijk kon gebeuren dat hier toch weer eenheid kwam? Het getuigenis van het geloof onder zoveel heidenen. God had door dat geloof duidelijk gemaakt dat die bijzaken geen rol speelden. En die vier dingen blijven gelden voor ons, terwijl voor Israël de besnijdenis en de sociale wetgeving niet wordt afgeschaft. Misschien is dat best nu even theoretisch voor je gevoel en toch leren we hier ook weer iets over de eenheid. Daar kom je alleen als je met elkaar blijft praten en daar kom je alleen als je terug durft te gaan tot de kern waar het echt om moet gaan. Dat moet je durven, maar zo blijf je alleen in eenheid verbonden, ook door allerlei verschillen heen en leidt de Geest je met elkaar om de kerk werkelijk bij de kern te houden. Dat was toen en nu ontzettend hard nodig.

Gebed: Heer, laat ons één zijn in wat U belangrijk vindt en laat ons elkaar begrijpen in ons verlangen voor de kerk van U.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu