Wij kiezen ervoor om elkaar te bemoedigen

"Bemoedig elkaar daarom, en bouw de één de ander op, zoals u trouwens ook al doet." (1 Thessalonicenzen 5:11)

De vraag om staande te blijven in een verwachtingsvol leven is een lastige vraag. Want als Jezus nog niet komt, hoe blijf je dan toch uitzien en verwachten? Gisteren zagen we de eerste twee punten al die Paulus de gemeente van Thessalonica meegeeft. We moeten nuchter zijn en het borstharnas van geloof en liefde dragen. Maar Paulus geeft ons vandaag nog twee anderen dingen mee. Bij het harnas hoort ook een helm. Zowel hier in deze brief als ook in Efeze 6 koppelt Paulus de helm aan de hoop van de zaligheid. 

Hopen in de Bijbel is niet iets waarvan we maar hopen dat het ooit goed gaat komen, maar hoop in de Bijbel is vaste hoop op een zekere toekomst. En waar speelt deze hoop zich voor het grootste deel af? Dat gebeurt in ons denken. De waarheid is dat we in Christus een vaste hoop hebben voor de toekomst. Maar op welke manier wordt deze hoop ondermijnd? Die wordt ondermijnd als we ons denken laten beïnvloeden door leugens. Onze helm, de hoop op onze zekere toekomst, de hoop die Gods ons geeft door ons Zijn waarheid bekent te maken, die zorgt dat onze verwachting ook blijft bestaan. Zodra wij een leugen toelaten waarbij satan ons wil laten geloven dat we geen toekomst hebben, dan worden we bang voor de toekomst.

Paulus zegt in de brief aan Rome dat we ons denken van dag tot dag moeten vernieuwen, daarom moeten we ons denken beschermen met de hoop op de zaligheid. Want waar leugens in je denken binnenkomen, zullen ze je gevoel gaan beïnvloeden, je gedrag en vervolgens wordt het een gewoonte en uiteindelijk ben je gebonden aan hopeloze leugens.

Het laatste dat Paulus noemt is het bemoedigen van elkaar. We krijgen de opdracht mee om elkaar op te bouwen in geloof, in hoop en in liefde. En ik geloof steeds meer en meer dat Paulus hier een heel sterk punt heeft. Hoe meer we als broers en zussen er voor elkaar zijn, hoe sterker we ook overeind blijven in ons geloof en in onze verwachting van Jezus. In Thessalonica bemoedigden ze elkaar al, Paulus twijfelde er niet aan. Maar is dat onder ons ook zo? Of zijn we vooral bezig om de verschillen uit te vergroten, randzaken tot hoofdzaken te maken en elkaar de maat nemen? Dat is in ieder geval niet wat Paulus bedoelt.

Laten we, aan het eind van 2014, op weg naar 2015 met elkaar een besluit nemen. Wij kiezen ervoor om elkaar in 2015 telkens weer te bemoedigen. We laten elkaar weten, dat we met elkaar meeleven, we durven kwetsbaar te zijn naar elkaar toe, zodat we ook met elkaar kunnen meeleven en elkaar op deze manier ook kunnen bemoedigen. En telkens als we merken dat anderen het niet volhouden, dan lezen we die ander niet te les, maar wijzen we hem of haar op de toekomst die er in Jezus is. Dat hoeven geen hele preken te zijn, maar we kiezen ervoor om elkaar te bemoedigen tot de dag dat Jezus terugkomt, of God ons Thuishaalt! 

Gebed: Koning Jezus, werk door Uw Geest in mij telkens de liefde voor mijn broers en zussen in het geloof en dat we elkaar bemoedigen en versterken tot de dag dat U komt. Ik kies er voor om mijn broer en zussen onvoorwaardelijk lief te hebben.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu