Advent - Onze Liefste wil uitgedaagd worden

"Laat Mij die (uw stem) horen! Kom haastig mijn Liefste" (Hooglied 8:13 en 14)

Nog ene keer Hooglied. Het is de dag voor Kerst waarop we zullen gedenken dat Jezus kwam, maar ook en vooral dat Hij gaat komen. We hebben Hooglied woord voor woord gelezen en overdacht. En nu op het eind gaat de Bruiloft eindelijk beginnen. De Bruiloft zelf wordt in Hooglied niet beschreven. Hoe dat zal zijn, weten we niet. Maar het laatste is ook dat wat voor ons de opdracht is, tot de dag van de Bruiloft. De Bruidegom verlangt om de stem van Zijn bruid te horen op een manier die bijzonder is. En zo verlangt Jezus om jouw stem te horen.

De Bruidegom lijkt hier aan het eind van Hooglied wel een soort van jaloers. De vriendinnen van de bruid horen haar stem. Maar Hij wil haar stem horen. Die vriendinnen moeten haar stem niet horen, maar Hij. Er zit ook iets in van loslaten van haar thuis en helemaal behoren bij haar Liefste. En dat wil ze ook wel, daar gaat het nu niet meer om, maar haar Liefste wil haar stem horen. Hij wil uitgedaagd worden om haar werkelijk te komen veroveren. Hij wil uitgedaagd worden om echt op haar af te komen en mee haar mee te nemen het huwelijk in.

En als ze die uitnodiging hoort dat Hij haar stem wil horen, dan roept ze het met al het verlangen dat in haar is: "Kom haastig mijn Liefste en wees als een gazelle, of als een jong hert." Ze wil dat Hij komt zoals een hert komt aangesneld. Zo en niet anders. "Kom, kom dan, mijn Liefste, wilt U mijn stem horen, nou, kom dan, kom!!" Wat een intens verlangen en wat een uitdaging klinkt er door in haar stem.

En ondertussen is het voor ons bijna Kerst geworden en hebben we ruim een maand nagedacht over verwachting, over uitzien, over het verlangen naar de komst van Jezus. Niet in de kribbe, dat is herinnering, maar het uitzien naar Zijn komst op de wolken. Uitzien naar Zijn komst als dat van een jong hert, omdat Hij verlangt naar de Bruiloft met Zijn bruid. Vandaag zegt Jezus het tegen ons: "Je familie, je vrienden, ze horen allemaal je stem, maar Ik wil nu je stem horen. Ik wil horen dat je Mij uitdaagt."

En wat gaan wij roepen op de laatste dag van Advent van dit jaar? Vragen we of we goede Kerstdagen mogen hebben en we volgend jaar weer Advent mogen vieren? Het zou totaal niet kloppen bij het verlangen waar we over hebben nagedacht. Hoe reageer jij als Jezus je vandaag vraagt om je stem aan Hem te laten horen?

Er is maar één manier om je stem te laten horen: "Kom Heere Jezus, kom, kom snel, kom mijn Liefste, kom als een hert aangesneld, blijf niet wachten, maar kom. Pak de eerste de beste wolk en kom hierheen!" Lieve broer of zus, we moeten roepen omdat Jezus dat van ons vraagt. Hij wil dat we Hem roepen en uitdagen om ons helemaal te veroveren. "Jezus, mijn Allerliefst, kom nu!!"

Gebed: Mijn Liefste, kom nu. Neem die wolk en kom. Het is meer dan tijd Heere Jezus, meer dan tijd. Ik verlang naar U. En nu hoort U mijn stem die U zo graag op deze manier wil horen: Kom!

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu