Heilige Geest - Salomo

"God gaf Salomo wijsheid, zeer veel inzicht en groot verstand, overvloedig als het zand dat aan de oever van de zee is." (1 Koningen 4:29)

Zou Salomo een hoog IQ gehad hebben? Het zou een vraag waard kunnen zijn op het moment dat je op een aardse manier naar zijn leiderschap zou kijken. Het zou opvallen dat hij op een bijzondere manier leiding gaf. En het is dan niet alleen zijn leidinggeven, maar ook zijn wijsheid en kennis viel op. En toch blijkt dat Salomo dat niet van zichzelf had. Hij bleek dus op een bepaalde manier te handelen door kennis en wijsheid die God hem speciaal had gegeven. Dat is geen talent in zijn geval en in de meeste gevallen waarschijnlijk niet.

Hoe meer je verlangt van God, hoe meer Hij je ook op dit gebied wil geven om de ander te kunnen dienen. Eigenlijk staat dat nooit los van elkaar. God had Salomo al alle mogelijkheden gegeven om te krijgen wat hij zou willen, maar Salomo vroeg om datgene waar hij een ander mee kon dienen, waarmee hij Gods plan met zijn leven kon uitvoeren. En het was Gods plan om hem koning te maken. Daar richtte Salomo zich dan ook op in zijn antwoord op de vraag van God wat hij wilde ontvangen.

Salomo vraagt dan ook om een wijs hart. Dat had hij dus niet. En iets van de kracht van de Heilige Geest wordt daarmee dan voor ons ook in beelden duidelijk. Blijf je gericht op het abstracte van de Heilige Geest, dan blijft het wat zweven, maar God maakt ook dit in het Oude Testament heel erg duidelijk zichtbaar. Salomo ontvangt wijsheid en kennis van God. En het is opmerkelijk dat Paulus later deze twee woorden ook gebruikt als gaven van Gods Geest.

Wat het uitwerkt in het leven van Salomo is duidelijk. Maar vooral is duidelijk dat Salomo gericht leeft op Gods doel met zijn leven. God geeft eigenlijk door Zijn Geest in Salomo een deel van Zijn verstand en kennis, maar ook van Zijn inzicht weg aan Salomo. En kennis kan lijken op iets dat je kunt leren, maar dat blijkt bij Salomo zo niet te zijn. Kennis is meer dan alleen iets dat je kunt leren. Salomo had kennis van zaken die hij niet had geleerd en wijsheid die hij niet had opgedaan. Welke koning geeft nu het bevel dat als er twee vrouwen bij hem komen om één kind, dat ze het kind maar moeten verdelen door het in stukken te snijden. Dat stel je toch niet voor?

Maar juist in dit soort zaken, blijkt zijn Goddelijke inzicht. Gods Geest, daar nog wel op het individu, op de enkeling, maar de werking is niet anders dan later in het Nieuwe Testament. Het lastigste, en daar komen we nog op terug, is dat je het onderscheid tussen je eigen gedachten en die van God soms moeilijk kunt maken. Maar zou jij, als jij gelooft dat Gods Geest in jou woont, eens durven om hiermee je controle los te laten en te leren luisteren naar Gods stem in jouw hart? Daar begint het en ga maar tijd maken om stil te zijn en om te luisteren. Juist in omstandigheden die moeilijk zijn om tot oplossingen te komen. De ingevingen die dan volgens, zijn Gods wijsheid.

Gebed: Heilige Geest, ik kom te vaak in situaties dat ik het echt niet weet, maar geeft U mij dan Uw inzicht en wijsheid, zodat ik ook daar doorheen Uw Koninkrijk mag bouwen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu