De gevolgen

Gods Meesterplan is kapot. Nadat Adam en Eva ongehoorzaam geweest waren aan God, was Gods schepping ineens niet meer goed. Er was eerst niets dat fout was. God had het zo gemaakt dat er geen ruzie was, er was geen ziekte, zelfs geen pijn. Alles was helemaal volmaakt goed. Wij kunnen ons dat niet meer voorstellen hoe dat geweest moet zijn.

Maar nu, nadat Adam en Eva ervoor gekozen hadden om toch van die boom te eten waarvan God had gezegd dat het niet mocht, was al het mooie in ene hap helemaal voorbij. Iets wat er nooit geweest was, kwam ineens hun leven binnen. Nog nooit hadden Adam en Eva angst gehad, maar vanaf dat moment was er ineens angst. Normaal als het waaide, wisten ze dat God dichtbij hen kwam, maar net nadat ze van die boom hadden gegeten, doken ze van angst weg op het moment dat ze de wind hoorden. 

Daar kwam God, en ze wisten nu wat het was om verkeerde dingen te doen. Dit was zonde! Zonde is dat wat we doen terwijl God het niet goed vindt. Daarmee mis je je doel. Het was Gods bedoeling dat Adam en Eva altijd gehoorzaam zouden zijn en als beloning zou God hen altijd en eeuwig geluk geven. Maar nu was het fout gegaan en kwam God naar hen toe.

"Adam, waar ben je?", klinkt het plotseling. Adam had zich geprobeerd te verstoppen onder de struiken, maar God ziet alles. En als Adam te voorschijn is gekomen, probeert hij eerst Eva de schuld te geven. En Eva probeert de duivel de schuld te geven. Maar God trapt daar niet in. Adam en Eva waren zelf verantwoordelijk. God had ze zo gemaakt, dat ze keuzes konden maken. En zij hebben ervoor gekozen om tegen God te kiezen. Adam en Eva wisten wat de gevolgen zouden zijn: ze zouden sterven. Al wisten ze nog helemaal niet wat dat precies voorstelde.

Alle vrede op aarde is ineens weg. Dieren vielen elkaar aan, bomen kunnen ineens dood gaan en Adam en Eva ervaren dat het allermooiste kapot is. En dan zegt God tegen hen: "Jullie hebben niet geluisterd. Jullie zullen sterven en tot die tijd zal Adam moeten zweten om zijn eten te verdienen en zal Eva met veel pijn kinderen ter wereld brengen." En eigenlijk zouden Adam en Eva nooit meer in de hemel kunnen komen. Maar God belooft hen dat er Iemand zal komen die het weer goed zal maken tussen God en de mensen. En door dat te geloven, is er toch hoop voor Adam en Eva. Maar hoe dat zit, begrijpen ze nog niets van.

En wij dan? Hebben wij wat met Adam en Eva te maken? Doordat Adam en Eva Gods Meesterwerk kapot hebben gemaakt, ervaren ook wij daar nu nog steeds de gevolgen van. We zien mensen ziek worden en sterven. We zien ellende op de wereld. Het is allemaal het gevolg van wat er bij Adam en Eva gebeurde. En ook wij kunnen niet meer in de hemel komen. Niet omdat Adam en Eva het verkeerd deden, maar omdat wij het net zo goed niet meer goed doen. De hemel is ook voor ons ver weg. Tenminste, als je kijkt naar wat ook wij fout doen in Gods ogen, maar ook voor ons geldt de belofte dat er Iemand zou komen die het weer goed zou maken tussen God en ons. Maar voordat we zover zijn is het goed om even stil te staan bij Gods hart. Want later in de geschiedenis heeft God Zijn wet gegeven. Niet om daardoor de hemel te kunnen verdienen, want God vraagt daarvoor een volmaakt, foutloos leven. Dat is onmogelijk, maar als we Gods wet lezen, zien we precies wat Gods hart is. We lezen in Gods wet, Zijn diepste verlangen. En het laat ons zien dat wij niet voldoen aan dat verlangen.

En als we die wet gelezen hebben komen we bij Gods reddingsplan. Want... ondanks dit heftige verhaal is het niet hopeloos met ons. Er is namelijk een weg waardoor we toch in de hemel kunnen komen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu